„Am eliberat o dată țara de hoți, o voi face din nou”. Năstase s-a lansat în campania electorală

Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Evenimentul a avut loc pe 27 septembrie, pe scările instituției prezidențiale. Năstase a spus că poate scoate „Moldova din sărăcie” și că are un program electoral „realist”. La ultimul ar fi lucrat cu specialiștii săi, fără a da nume în acest sens. El a mai declarat că a eliberat „o dată țara de hoți” și a adăugat: „O voi face din nou”. Totodată s-a referit la campania electorală a Maiei Sandu, adăugând că „este de un nivel foarte jos”. Reprezentanții candidatei Maia Sandu au menționat pentru NewsMaker că nu vor comenta declarațiile lui Năstase. 

„În spatele meu se află o clădire pe care o cunoașteți cu toții, e clădirea Președinției. Ar trebui să impună respect prin ceea ce este în interior, dar din păcate nu este așa. (…) Atunci când am decis să candidez a fost pentru că această funcție de președinte este de fapt vacantă de mulți ani. Participarea mea în această cursă electorală nu este împotriva lui Sandu sau a altor candidați”, a menționat Năstase.

El a mai spus că a eliberat „o dată țara de hoți” și a adăugat: „O voi face din nou”.

„Nu avem nici o îmbunătățire a nivelului de trai, nu vedem investiții reale în infrastructură, în educație sau sănătate. (…) Scopul meu în această campanie electorală este să vă spun adevărul. (…) Cunoașteți angajamentele mele de mulți ani, iar cel mai important a fost acela de a elibera țara de hoți, de a le o da oamenilor. Am eliberat-o o dată, o voi face din nou. Numai că de data aceasta nu voi mai lăsa pe nimeni să profite de lupta și de munca noastră”, a comunicat el.

Ulterior, Năstase a vorbit despre programul său electoral și ce își propune să realizeze în campania electorală.

„Împreună cu specialiștii mei am lucrat la un program realist. Vă spun doar că putem să scoatem Moldova din sărăcie cu un buget făcut pentru oameni, cu industrializarea puternică a economiei, cu investiții autohtone și străine mari. (…) Scopul meu în această campanie este să interacționez cu cât mai mulți dintre voi. (…) Nu o să mă vedeți cum sar cu parașuta, cum plimb cățelul sau cum mă dau electoral în bărci ca actualul președinte. (…) Cred că acest tip de campanie este de un nivel foarte jos”, a menționat el.

„Jos Maia Sandu” – au scandat susținătorii lui Năstase.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții candidatei la Președinție Maia Sandu în legătură cu declarațiile lui Năstase. Adriana Vlas a spus că nu va comenta declarațiile politicianului.

Recent, Maia Sandu a fost întrebată cu ce l-a supărat pe Andrei Năstase. Președinta și candidata PAS la alegerile prezidențiale a spus că viziunile sale privind dezvoltarea Republicii Moldova diferă de cele ale lui Andrei Năstase. Detalii AICI.

***

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În mai 2024, Năstase a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale și că va participa la scrutin în calitate de candidat independent.

Între timp, pe 5 septembrie, Năstase a anunțat că își va crea partid politic după alegerile prezidențiale.

Pe 23 septembrie, Comisia Electorală Centrală l-a înregistrat în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: