„Am încercat cu adevărat, ți-am dat cei mai buni ani”. Vlad Șuleanschi, despre închiderea restaurantului, dezamăgiri și plecarea din Moldova
Full Article 6 minutes read

„Am încercat cu adevărat, ți-am dat cei mai buni ani”. Vlad Șuleanschi, despre închiderea restaurantului, dezamăgiri și plecarea din Moldova

Vlad Șuleanschi, coproprietarul restaurantului Smokehouse, a anunțat pe pagina sa de Facebook că renunță la afacere și părăsește Republica Moldova. Acesta a menționat câteva probleme cu care s-a confruntat și felul cum statul (nu) susține oamenii de afaceri. Postarea a adunat mii de reacții, comentarii și distribuiri. Cu acordul său, NM a decis să publice integral adresarea antreprenorului.

Am cam părăsit Moldova… În curând voi scrie aici de ce și cu ce mă ocup acum.

Dar, deocamdat, vreau să vorbesc despre trecut și Smokehouse: BBQ, Beer, Community. Acum 8 ani, am luat cea mai bună și totodată cea mai rea decizie din viața mea. Am acceptat propunerea lui David și Matt de a deschide un restaurant în Chișinău, Moldova, fără să dăm mită, pentru a le arăta tinerilor că acest lucru este posibil.

De ce a fost cea mai rea? Pentru că nu aveam idee în ce mă implic. Stres nebun, tensiune arterială înaltă, atacuri de panică, căderea părului. Tâmpenia legilor noastre și a oamenilor care profită de aceste legi pentru a pune presiune pe business este pur și simplu explozivă pentru creier. Să înoți prin asta și să conduci un restaurant a fost o provocare mare pentru familia mea, pentru sănătatea mea mintală, pentru corpul și sufletul meu. Am avut zile foarte întunecate… când nu vedeam deloc lumină. La asta se adaugă o durere financiară extremă pentru familie – pentru că Dumnezeu interzice unui antreprenor din Moldova să facă cu adevărat bani.

Am renunțat la fumat, m-am apucat din nou… am dezvoltat un alcoolism ușor și aveam atacuri de panică puternice. Și sunt perfect conștient că decizia îmi aparținea mie însumi în întregime. La fel și consecințele. Doar că nu înțeleg de ce trebuie să suferi atât de mult pentru tentativa de a face lucrurile corect.

De ce a fost cea mai bună? Pentru că acești 8 ani m-au transformat în bărbatul care sunt astăzi. Sigur pe sine, mai puternic, mai rezistent la stres, o doză sănătoasă de indiferență. Am întâlnit atâția oameni buni în calea mea. Amintiri fără număr și vremuri bune. Serile de vineri legendare la Smokehouse (2019) cu cele mai bune aripioare din țară, mâinile sus! Acum pot să vorbesc în fața mulțimii, am depus un efort colosal pentru a ajuta refugiații pe durata războiului, datorită lui Hannah Gardi, Meredith Yurko și a celei mai bune echipe de voluntari din lume. Sunt extrem de mândru de ce am făcut împreună. Smokehouse nu a fost doar un restaurant, dar o voce a rațiunii într-o cameră tăcută. O rază de speranță.

Aș vrea să le mulțumesc câtorva oameni, care mi-au fost alături în acești ani lungi.

Soției mele Olga, care a fost lovită la fel ca mine. Nu cred că și-a imaginat vreodată ce înseamnă, de fapt, deschiderea unui restaurant. Însă nu s-a plâns niciodată și m-a susținut, mi-a oferit spațiul și dragostea de care aveam nevoie. Tot ea a fost cea care a adus o bucată de pâine în casă în timp ce eu mă jucam de-a „cel mai onest antreprenor” din Moldova. Te iubesc!

Matt David Daniel Healy – investitori, prieteni și parteneri. Am învățat foarte multe de la voi și voi fi mereu recunoscător pentru oportunitatea pe care ați oferit-o unui străin. Pe bune? La ce vă gândeați?

În special pentru David: suntem ca un cuplu căsătorit acum. Știu cum gândește și cum acționează. El știe cum o fac eu. Am avut ridicări și căderi. Însă mereu ne-am acoperit unul pe altul în orice situație cu care ne-am confruntat. Acum suntem mai mult decât prieteni. Îți mulțumesc, frate!

Familiei mele. Mi-au oferit susținere și sfaturi atunci când am avut nevoie și, uneori, când NU am avut. Însă pentru asta este familia.

Haterilor mei, da. Am auzit șușotelile, am auzit bârfele, am simțit scuipatul în spate. Și toate m-au făcut mai puternic. Pariez că toți vecinii de la Smokehouse, care mi-au făcut numeroase porcării de-a lungul anilor, în curând își vor dori să mă întorc. Și toți nemernicii care „lucrau” și ne furau la cel mai jos nivel. Mi-ați dat aripi să zbor deasupra voastră. Se spune că dacă cineva te scuipă în spate înseamnă că ești în fața lui. Mulțumesc și fuck you.

Fisc/ANSA/CNSP/ și toate organizațiile guvernamentale de c… Sper că banii cu care v-ați ales de pe urma muncii mele grele vă fac fericiți. La sigur nu m-a făcut pe mine mai fericit să dau milioane de lei pentru nimic.

Pretura Centru – pur și simplu fuck you.

Și voi, frumoșii mei prieteni și clienți. Fără susținerea voastră nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu am simțit niciodată așa ceva și probabil că nu voi mai simți. Un restaurant plin cu oameni talentați, amuzanți, frumoși, care se distrează și se bucură de viață. Acea imagine va rămâne mereu cu mine. Mulțumesc!

Smokehouse va rămâne în sufletul meu cât voi trăi. Îți mulțumesc, prieten drag. Voi încerca să îmi amintesc toate lucrurile bune pe care mi le-ai oferit și să le las în urmă pe cele neplăcute. La final, au fost printre cei mai buni ani din viața mea. Pur și simplu nu am atras atenția la tot ra… zilnic. Într-o zi sper să te readuc la viață, într-un fel sau altul.

Și încă ceva… Moldova, patria mea dragă. Am încercat, am încercat cu adevărat. Ți-am dat cei mai buni ani. Și am vrut atât de mult să funcționeze. Ai un potențial atât de mare, atâtea oportunități de a crește. Însă cumva eșuezi când trebuie să te aduni. Sper că vei găsi o cale să te concentrezi pe lucrurile importante și să te schimbi. Te voi susține mereu.

Habar n-am ce urmează, poate voi reuși acolo unde sunt acum. Poate că nu. Însă sunt sigur că mă voi concentra doar pe bunăstarea familiei mele. Și cred că merit acest lucru.

Ne revedem dincolo.

Vlad.

P.S. Smokehouse continuă să existe prin Taproom 27 – A Hoppy Place și David continuă show-ul (îl susțin cum pot).

P.P.S: Aceasta este ultima mea fotografie la Smokehouse, procesul de dezasamblare a început.

P.P.S. Am scris acest text în engleză pentru că așa am vrut. Puteți apăsa butonul de traducere. Sau nu. Nu îmi pasă.

Acest text a fost tradus din engleză, așa cum a fost scris de autor. Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției NM. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: