Ambasadorul Moldovei în Rusia, convocat la MAE-ul rus, după ce șeful Sputnik a fost expulzat. Cum Moscova îi „răspunde” Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Ambasadorul Moldovei în Rusia, convocat la MAE-ul rus, după ce șeful Sputnik a fost expulzat. Cum Moscova îi „răspunde” Chișinăului

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat pe 3 octombrie la Ministerul rus de Externe. Diplomația de la Moscova anunță că i-a înmânat diplomatului moldovean o notă de protest în legătură cu pretinsele persecuții în raport cu presa în limba rusă din Republica Moldova.

Ministerul rus de Externe anunță că a adus la cunoștința părții moldovenești nota de protest „în legătură cu noile persecuții politice a presei în limba rusă din Republica Moldova”. MAE-ul de la Moscova susține că o nouă dovadă în acest sens este decizia autorităților de la Chișinău de a-l expulza pe șeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov.

„Lilian Darii a fost informat că, ca măsură asimetrică, intrarea în Federația Rusă a fost interzisă unui număr de persoane care au legătură directă cu restrângerea libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor ruși în Moldova, precum și incitarea la anti-sentimente rusești”, anunță sursa citată.

De menționat că Ministerul de Externe de la Chișinău nu a comentat deocamdată decizia Moscovei și nici nu a precizat pe cine aceasta vizează.

***

Directorul Sputnik Moldova, cetățeanul rus Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova pe 13 septembrie. El a fost declarat „persoană indezirabilă” pentru 10 ani pe teritoriul țării noastre. Inspectoratului General pentru Migrație a anunțat atunci că decizia privind expulzarea lui Denisov a fost motivată de faptul că acesta a comis ingerințe în treburile interne ale țării, prezentând pericol pentru securitatea informațională a Moldovei.

Ministerul de Externe al Rusiei a exprimat atunci „un puternic protest” în legătură cu decizia Chișinăului de a-l expulza pe directorul Sputnik Moldova. Însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova la Moscova Sergiu Goncerenco, chemat la Ministerul rus de Externe, a fost informat că „pasul neprietenos al autorităților moldovenești nu va rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: