Ambasadorul Rusiei la București, convocat pentru discuții, după reacția dură a Kremlinului în adresa României
Full Article 3 minutes read

Ambasadorul Rusiei la București, convocat pentru discuții, după reacția dură a Kremlinului în adresa României

Ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat. Reacția vine în contextul declarațiilor de ieri ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, se arată într-un comunicat al MAE de la București.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene.

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Responsabilii români au precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, iar documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional.

Reacția vine după ce Ministerul de Externe de la Moscova a făcut, joi, comentarii acide pe tema strategiei naționale de apărare a României, în care Rusia figurează ca o amenințare la adresa securității. 

Includerea Rusiei printre „sursele problemelor globale” nu este ceva nou, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus. „În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a afirmat Zaharova.

Noua versiune a Strategiei naţionale de apărare a României, în care Rusia figurează ca o ameninţare la securitatea republicii, va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă TASS.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: