DOC România acuză Rusia oficial de agresiune. Este vizată și influența Kremlinului în Moldova
Full Article 2 minutes read

DOC România acuză Rusia oficial de agresiune. Este vizată și influența Kremlinului în Moldova

Rusia este tratată într-un document oficial ca inamic pentru prima dată după al Doilea Război Mondial. În documentul privind Strategia Națională de Apărare a României se vorbește direct despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova. De asemenea, este menționată influența Kremlinului în Republica Moldova. Documentul a fost publicat de Radio Europa Liberă.

Este pentru prima data după cel de-al Doilea Război Mondial când România își asumă programatic, printr-un document public atitudinea față de Rusia. „Agresivitatea Federației Ruse” este o sintagmă care apare de cel puțin două ori, în vreme ce descrierea peisajului de securitate, sugerează fără dubii că Rusia este percepută ca inamic.

Printre cele 25 de riscuri identificate de specialiștii președintelui se numără și „lipsa de transparență asociată armamentului Federației Ruse staționat în regiunea separatistă transnistreană” în cadrul mai larg al dezechilibrelor din regiunea Balcanilor de Vest și din Ucraina.

Capitolul referitor la riscurile la adresa României începe cu cele care vin din interior și care pot duce la erodarea democratică, inclusiv prin faptul că banii statului nu ajung la destinație din cauza unor „acțiuni nelegitime” ale unor „grupuri de interese” și din pricina nivelului crescut al evaziunii fiscal.

Riscurile din exterior vizează mai ales granița de Est a României, unde reducerea șanselor R. Moldova de a se apropia de UE și balansul ei spre Rusia ar putea afecta securitatea țării. În plus, Strategia vorbește de spre „factori” care pot limita capacitatea României de a-și promova interesele în UE și NATO și care pot duce la „alterarea procesului decizional în domenii strategice”.

Klaus Iohannis a trimis în această săptămână documentul la parlament. Urmează dezbaterea și adoptarea acestuia.

Documentul integral îl puteți studia AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: