Amnesty International Moldova cere Parlamentului să retragă legea privind trădarea de patrie: „Este vagă și deschisă la abuzuri”
Full Article 2 minutes read

Amnesty International Moldova cere Parlamentului să retragă legea privind trădarea de patrie: „Este vagă și deschisă la abuzuri”

Directorul executiv al organizației pentru drepturile omului Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, solicită Parlamentului să retragă noile amendamentele adoptate la Codul Penal privind trădarea de patrie. Acesta a calificat noua definiție a termenului de trădare de patrie drept „vagă” și „deschisă la abuzuri”. Declarațiile au fost publicate pe site-ul Amnesty International. 

Modificările la Codul Penal al Republicii Moldova adoptate de Parlament sunt alarmante. Definiția extinsă a trădării de patrie este vagă și deschisă la abuzuri, amenințând în special dreptul la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a trădării de patrie poate fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul combaterii influenței străine răuvoitoare. Trezește îngrijorări faptul că această lege riscă să incrimineze punctele de vedere și opiniile care ar trebui să fie protejate de dreptul internațional”, se arată în declarația directorului Amnesty International Moldova.

Tofan a solicitat Parlamentului să abroge amendamentele, iar președintei țării – să nu le promulge. „Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restrânge dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele de legalitate, legitimitate, necesitate și proporționalitate prevăzute de dreptul internațional al drepturilor omului, precum și principiul nediscriminării”, a subliniat Amnesty International.

Precizăm că, pe 30 mai, modificările la Codul Penal, care se referă la articolul privind „tradarea de patrie”, au fost adoptate în prima și a doua lectură – cea finală. Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, prevede că cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Sub această noțiune, însă, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare. Mai mult, persoanele vor putea fi judecate chiar și în lipsa dovezilor privind prejudiciul adus statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: