Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt finaliștii concursului pentru funcția de Avocat al Poporului. CV-ul acestora (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt finaliștii concursului pentru funcția de Avocat al Poporului. CV-ul acestora (VIDEO)

Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt candidații la funcția de Avocat al Poporului care au obținut cel mai mare punctaj în cadrul probei interviului. Parlamentul va decide numele câștigătorului concursului în cadrul ședinței care se va desfășura pe 23 septembrie. Anunțul a fost făcut de către Olesea Stamate, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități. 

Pe 22 septembrie, candidații la funcția de ombudsman au susținut proba interviului. La această etapă au fost admiși 9 pretendenți din cei 11 înscriși în concurs.

„În rezultatul deciziei Comisiei speciale s-a decis ca plenului Parlamentului să-i fie înaintați doi candidați: Andrei Brighidin și Natalia Moloșag. Au fost apreciați drept cei mai potriviți pentru a face față funcției de avocat al poporului. Mâine, plenul Parlamentului va decide care dintre ei va ocupa această funcție”, a declarat Olesea Stamate.

Natalia Moloșag este licențiată în drept internațional și are propriul său birou de avocați. Andrei Brighidin este magistru în domeniul drepturilor omului și dezvoltării internaționale, diplomă obținută în Marea Britanie. În prezent este director de dezvoltare, monitorizare și evaluare a a Fundației Est-Europene.

Amintim că reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au venit la ședința Comisiei speciale de selectare a candidatului, însă au decis să plece. Într-o conferință de presă, deputatul Vasile Bolea a calificat drept „farsă” concursul și a declarat că cei doi candidați care vor fi selectați pentru a fi propuși plenului parlamentului sunt rudă a unui deputat şi, probabil, un reprezentant din diaspora.  Acesta susținea că prima candidată favorizată este avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care exercită interimatul funcţiei de avocat al poporului, iar cea de-a doua va fi aleasă dintre avocatele Violeta Gaşiţoi şi Natalia Moloşag.

„Acei candidaţi care participă, de gen masculin, nu au nicio şansă, deoarece zarurile au fost aruncate”, a menționat Vasile Bolea.

Vasile Bolea a declarat că alegerea ombudsmanului este foarte importantă pentru majoritatea parlamentară, deoarece acesta este membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Alegerea Avocatului Poporului este un pas spre consolidarea controlului asupra Consiliului Superior al Procurorilor și a numirii ulterioare a unui Procuror General „de buzunar”, a subliniat socialistul.

Pe 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), după decesul lui Mihail Cotorobai, care a fost răpus de coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: