Spînu: În cel mai scurt timp, va începe construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău
Full Article 2 minutes read

Spînu: În cel mai scurt timp, va începe construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a avut o discuție online cu reprezentanții Băncii Mondiale din Moldova referitor la proiectele de interconectare energetică. Oficialul a anunțat că va monitoriza cu atenție proiectul cu privire la construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău, care ar fi fost „tărăgănat” în ultimele luni și care ar urma să fie implementat în curând.

„Am discutat în mod special despre construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău de 400 kv care este tărăgănat de peste 9 luni. Voi monitoriza îndeaproape acest proiect și mă voi asigura că în cel mai scurt timp posibil vor începe lucrările de construcție”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Amintim că, în luna ianuarie, guvernul a aprobat instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei aeriane de transport a energiei electrice de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 km ar urma să fie construită pe traseul Vulcănești–Chișinău. Acesta ar avea scopul de a interconecta rețelele de energie electrică dintre țara noastră și România. Proiectul ar urma să fie implementat până în luna august 2024 și va costa 260,9 milioane de euro.

Potrivit proiectului, linia aeriană de transport de energie electrică va traversa teritoriul a 35 localități din nouă regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice SE Chișinău 330 kV și SE Vulcănești 400 kV.

Lucrările fac parte din proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Pentru finanțarea lucrărilor, a fost încheiat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD în sumă de 80 milioane de Euro, contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI în sumă de 80 milioane de euro, acordurile de împrumut dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în sumă de 47,9 milioane de euro și, respectiv 13,1 milioane de euro, precum și Acordul de Grant dintre R. Moldova, ÎS „Moldelectrica” şi BERD în sumă de 39,9 milioane euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: