Angajații de la Aeroport nu și-au exercitat corect atribuțiile de serviciu? Procuratura Generală a pornit un proces penal
Full Article 3 minutes read

Angajații de la Aeroport nu și-au exercitat corect atribuțiile de serviciu? Procuratura Generală a pornit un proces penal

Procuratura Generală anunță inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. Informația a fost confirmată, pe 3 iulie, de reprezentanții instituției.

PG va ancheta felul cum angajații și-au exercitat obligațiunile de serviciu din data de 30 iunie 2023, în contextul atacului soldat cu 2 morți.

În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. Atacatorul a fost rănit și se află la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Numele cetățeanului din Tadjikistan, care a ucis 2 persoane la Aeroportul Chișinău, este Rustam Așurov. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală de la Dușanbe. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

Reprezentanți ai organelor de drept din Tadjikistan și oficiali ai ambasadei țării în Ucraina, care prezintă inclusiv interesele Tadjikistanului în Moldova, au sosit la Chișinău, a scris pe 2 iulie Ria Novosti cu referire la șeful Departamentului de Informații al Ministerului de Externe al țării Șohin Samadi. Vizita are loc „pentru a interacționa cu colegii moldoveni pentru a clarifica toate împrejurările incidentului din 30 iunie în care este implicat un cetățean al Tadjikistanului”.

De menționat că patru iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Totodată, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

****

Angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu a fost înmormântat pe 3 iulie în satul Nimoreni din Ialoveni. La funeralii a venit și prim-ministrul Dorin Recean.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean va fi înmormântat pe 4 iulie la Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Poliției de Frontieră. Instituția a declarat că înainte de ceremonia de înmormântare, corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Chișinău. Aici, colegii lui Serghei Muntean își vor lua rămas bun cu onoruri militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: