Patru iulie – zi de doliu național în Moldova. La ora 12:00 va fi ținut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Aeroport
Full Article 2 minutes read

Patru iulie – zi de doliu național în Moldova. La ora 12:00 va fi ținut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Aeroport

Pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie, și în semn de compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național.

Potrivit reprezentanților Președinției, în această zi, în toate localităţile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, drapelele de stat vor fi arborate în bernă.

Iar la ora 12.00 se va cinsti memoria victimelor prin păstrarea unui moment de reculegere.

„Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei de 4 iulie la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor”, au declarat reprezentanții Președinției.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. Atacatorul a fost rănit și se află la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Numele cetățeanului din Tadjikistan, care a ucis 2 persoane la Aeroportul Chișinău, este Rustam Așurov. Informația a fost confirmată de Procuratura Generală de la Dușanbe. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: