ANI a stabilit o „diferență substanțială” între averea și veniturile unui magistrat de la Judecătoria Râșcani. PA a inițiat o cauză penală
Full Article 2 minutes read

ANI a stabilit o „diferență substanțială” între averea și veniturile unui magistrat de la Judecătoria Râșcani. PA a inițiat o cauză penală

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit „existența unei diferențe substanțiale” între averea dobândită și veniturile nete obținute de către un magistrat de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Mai exact, este vorba despre o diferență de 1 milion 330 mii lei, manifestată prin deținerea unui apartament în centrul capitalei.

ANI s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice apărute în spațiul public, în care se relata că judecătorul ar deține un penthouse în centrul capitalei, prețul căruia ar depăși suma de 120 de mii de euro, pe care nu l-ar fi declarat.

În cadrul procedurii de control au fost audiate mai multe persoane, figuranți ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este și un cetățean din stânga Nistrului.

„Astfel, din probatoriul acumulat, rezultă că datorită relațiilor de prietenie dintre mama judecătorului și persoana din regiunea transnistreană, aceasta a fost utilizată în calitate de persoană interpusă, ca urmare a faptului că locuiește în zona necontrolată de autoritățile Republicii Moldova, în scopul de a camufla tranzacția în folosul judecătorului. La această concluzie s-a ajuns din probele și informațiile invocate în investigația jurnalistică, „unde mașina poate fi văzută practic zilnic în preajma blocului”, inclusiv și materialul fotografic, alegațiile martorului audiat, care preciza că judecătorul a fost văzut împreună cu mama acestuia și personal la adresa indicată”, se arată în comunicatul emis de ANI.

„La fel, în baza plăților pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial deținut, s-a constatat că judecătorul este beneficiarul final al imobilului din centrul capitalei. Totodată, inspectorul a analizat veniturile obținute în mod oficial și a identificat că judecătorul nu deținea suma necesară pentru a intra în posesia imobilului dat. Respectiv, sursa provenienței sumelor bănești este una necunoscută”, se mai arată în comunicat.

În acest context, a fost sesizată Procuratura Generală. Totodată, magistratul riscă să fie eliberat din funcție.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a informat ANI că la 21 iulie a inițiat o cauză penală pe numele judecătorului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: