ANI cere retragerea mandatului primarului de Ungheni, din cauza că a admis conflict de interese
Full Article 2 minutes read

ANI cere retragerea mandatului primarului de Ungheni, din cauza că a admis conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a remis Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului primarului orașului Ungheni, informează reprezentanții instituției pe 14 ianuarie. Este vorba despre Alexandru Ambros

Solicitarea a fost făcută pe 4 ianuarie, în rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare.

Amintim că, în noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Aflându-se în exercițiul funcției, acesta a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii, încălcând astfel dispozițiile legale de declarare și soluționare a conflictului de interese prevăzute de legislația ANI.

Primarul a contestat în instanța de judecată actul emis de ANI, având câștig de cauză în instanța de fond și apel. Ulterior, ANI a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție, în baza Deciziei Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiției, actul ANI a rămas definitiv.

În adresarea sa, ANI a solicitat Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat să fie informată despre măsurile pe care le va întreprinde pe acest caz.

Acesta urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscrisă în lista publică a persoanelor cu interdicții. Totodată, ordinele de plată semnate de către primar vor fi declarate nule.

Alexandru Ambros este la al patrulea mandat de primar. Moldova Curată a relatat, în anul 2016, că Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei pentru rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc. Atunci Alexandru Ambros declara că nu a admis un conflict de interese, deoarece toate contractele au fost semnate de viceprimarul Cristofor Codreanu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: