ANI, nedumerită de comunicatul publicat de Procuratura Generală. Precizările instituției
Full Article 3 minutes read

ANI, nedumerită de comunicatul publicat de Procuratura Generală. Precizările instituției

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat concretizări la comunicatul publicat de Procuratura Generală, privind refuzul inițierii de către ANI a controlului în privința deputatului PSRM Corneliu Furculiță. 

Reprezentanții instituției au menționat că deputata PAS Veronica Roșca a solicitat de la ANI inițierea procedurii de control al averii și intereselor personale ale deputatului Corneliu Furculiță pentru anii 2016-2020. În aceeași sesizare, care a fost expediată simultan și în atenția Procuraturii Generale, deputata a cerut să fie demarată urmărirea penală pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 352 1 al Codului Penal al RM, de către deputatul Furculiță.

„ANI s-a expus strict pe domeniul său de competență, și anume în partea ce vizează controlul averii și al intereselor personale. Respectiv, din informațiile acumulate în cadrul unei verificări prealabile, inspectorul de integritate a stabilit că în privința deputatului Furculiță nu au fost identificate bunuri obținute/deținute care urmau să fie declarate și nu ar fi fost declarate în declarațiile de avere și interese personale din perioada vizată”, se arată în comunicatul ANI.

Reprezentanții ANI mai menționează că pretinsa construcție la care se face referință se află pe un teren pe care familia Furculiță l-au donat fiicei, iar beneficiarul acestei construcții, conform actelor eliberate de APL, confirmă faptul că fiica soților Furculiță este proprietară. Inspectorul de integritate a constatat inexistența unei bănuieli sau presupuneri că deputatul Corneliu Furculiță a încălcat regimul juridic de declarare a averii și a intereselor personale, deoarece acesta nu avea obligativitatea de a declara construcția ce nu îi aparține. La fel, pe numele acestuia nu s-a constatat nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

În partea ce vizează acțiunile sau inacțiunile de ordin penal ale deputatului Corneliu Furculiță, Procuratura Generală, organul competent în aspectele penale, concomitent sesizată, urma să se expună prin prisma competențelor legale de care dispune, se mai arată în comunicat.

„Suplimentar, ANI își expune neclaritatea vizavi de următorul aliniat din comunicatul Procuraturii: „Prin urmare, în lipsa încălcărilor constatate de ANI, care este unica instituție responsabilă de realizarea controlului averii și al intereselor personale și respectare a regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor, Procuratura Generală nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens”, mai scriu reprezentanții ANI.

Reacția vine după ce, pe 26 august, Procuratura Generală a publicat un comunicat prin care informează că Autoritatea Națională de Integritate a refuzat să inițieze un control al averii și al intereselor personale în privința deputatului Corneliu Furculiță. Mai mult, PG subliniază că, deoarece ANI este unica instituție responsabilă de realizarea controlului averii și al intereselor personale și respectare a regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor, „Procuratura Generală nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: