Aparate de casă în Piața Centrală, dar nu la toți. Câți patentari au solicitat bani de la stat pentru a-și procura case de marcat
Full Article 2 minutes read

Aparate de casă în Piața Centrală, dar nu la toți. Câți patentari au solicitat bani de la stat pentru a-și procura case de marcat

La 10 zile după intrarea în vigoare a modificărilor operate în Legea cu privire la patenta de întreprinzător, circa 210 de patentari, din cei 380 care activează în Piața Centrală, au trecut la activitatea independentă, în timp ce alți 40 au înființat Societăți cu Răspundere Limitată sau Întreprinderi Individuale. Administrația Pieței recunoaște, însă, că sunt și patentari indeciși, care nu au luat, deocamdată, o decizie, dar și deținători de patentă care sunt în proces de reorganizare. Primele rezultate ale reformei patentelor au fost discutate pe 10 iulie la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Viceprim-ministrul, Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a informat, în cadrul ședinței, despre eforturile Guvernului depuse în vederea realizării reformei, inclusiv despre faptul că statul și-a asumat cheltuielile legate de procurarea aparatelor de casă și control pentru fiecare antreprenor, informează Legislativul de la Chișinău.

„Am făcut tot posibilul ca această tranziție care vizează puțin peste patru mii de oameni să fie cât mai ușoară și confortabilă. Am fost transparenți și am depus efort mare pentru a informa fiecare persoană în parte”, a menționat Dumitru Alaiba.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a salutat efortul ministerului de a promova această decizie.

„Susținem plenar această reformă, care este în interesul tuturor. Este în interesul antreprenorilor, pentru că va oferi cadrul necesar pentru o activitate mai transparentă și cu mai puțină raportare. De asemenea, este în interesul consumatorului, pentru că va primi bonul de casă și va putea să își protejeze drepturile. Totodată, este în interesul statului și în interesul tuturor agenților economici care plătesc taxe și impozite și eliberează aceste bonuri fiscale”, a menționat Radu Marian.

Din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă a fost înlocuită cu activitatea independentă care presupune un regim fiscal simplificat. Pentru a trece la noua formă juridică, comercianții beneficiază de granturi nerambursabile pentru procurarea aparatelor de casă, instruiri, majorarea plafonului de vânzări, dar și cel mai mic impozit pe venit din Europa. Precizăm că reforma a fost criticată de mai mulți patentari. Aceștia au organizat proteste la Guvern și au cerut statului să renunțe la casele de marcat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: