APP este în discuție cu trei companii care ar putea efectua un audit al datoriilor către Gazprom
Full Article 3 minutes read

APP este în discuție cu trei companii care ar putea efectua un audit al datoriilor către Gazprom

Agenția Proprietății Publice (APP) este în discuție cu cel puțin trei companii care ar putea efectua un audit al datoriilor către Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu a amintit că licitația, în urma căreia urma să fie selectată o companie care să facă auditul până la 1 mai, a eșuat. Și discuțiile cu aceste 3 companii suportă unele consecințe „ținând cont de război”, a precizat Spînu.

„APP este în discuție cu cel puțin cu 3 companii, pentru că licitația a eșuat. Din cauza războiului, avem o reticență din partea acestor companii de a veni în Republica Moldova să obțină acces la documente. Ținând cont de război este un pic mai complicat”, a declarat ministrul.

Spînu a fost întrebat când ar putea să fie gata auditul. „Noi credem că acest termen de 1 mai trebuie să fie extins cel puțin cu un an de zile, pentru că o mare necunoscută este când se va opri războiul. Atât timp cât acest război continuă, toate eforturile noastre vor fi cumva periclitate de această situație”, a conchis Spînu.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră nu are un răspuns de la Gazprom pentru extinderea perioadei la care să fie efectuat auditul datoriilor care urma să fie făcut până la 1 mai, dar și privind posibilitatea de a prelungi contractul de livrare a gazelor.

Pe 16 martie recent, premierul Natalia Gavrilița anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu va fi gata până la 1 mai. Premierul a precizat că autoritățile nu au găsit un auditor, companiile internaționale refuzând să participe la licitație din cauza războiului din regiune.

Amintim că pe 29 decembrie 2021, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.  Agenția, în calitate de autoritate contractantă, urma să  asigure, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

NM s-a interesat, de unde s-au luat aceste 700 milioane de dolari dacă populația plătește în mod conștiincios pentru gaze și cum au „dispărut” din aceste calcule 7,5 miliarde de dolari – datoria „Moldovagaz” pentru gazele furnizate în stânga Nistrului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: