Aproape 400 de fermieri afectați de secetă vor primi bani de la stat. Bolea: pregătiți documentele și fiți pregătiți să le depuneți
Full Article 2 minutes read

Aproape 400 de fermieri afectați de secetă vor primi bani de la stat. Bolea: pregătiți documentele și fiți pregătiți să le depuneți

Guvernul a alocat 50 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile din vara anului 2023. Decizia a fost luată în ședința Cabinetului de miniștri din 7 februarie. De banii, alocați din Fondul de intervenție, ar urma să beneficieze aproape 400 de fermieri din întreaga țară.

Potrivit autorităților, cea mai afectată cultură de secetă a fost, în 2023, porumbul. Guvernul anunță, în acest context, că va aloca peste 45 de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult. Se estimează că aproximativ 390 de fermieri vor beneficia de acest ajutor.

De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii, furtunile și grindina din perioada 25-27 iulie 2023 au avut un impact negativ inclusiv asupra livezilor, afectând un număr semnificativ de producători agricoli, în special în raionul Edineț. Pentru a sprijini recuperarea acestor pierderi, potrivit sursei citate, 7 agricultori vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

„Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per ha. Cererea de acordare a ajutorului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, vor fi depuse de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunea teritorială a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

Ministerul de profil anunță că procesul de depunere a cererilor pentru solicitarea ajutorului va începe „în aproximativ 20 de zile”.

„Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a menționat Vladimir Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: