Aprobat în lectură finală. Șefii mai multor instituții publice vor putea fi demiși în urma controlului parlamentar
Full Article 1 minutes read

Aprobat în lectură finală. Șefii mai multor instituții publice vor putea fi demiși în urma controlului parlamentar

Proiectul de lege care are drept scop responsabilizarea conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar a fost votat în lectura a doua, finală, în cadrul ședinței din 30 septembrie.

Inițiativa prevede modificarea Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Legii concurenței, Legii privind achiziţiile publice, Codului serviciilor media audiovizuale, Legii cu privire la energetică. Autorii inițiativei legislative sunt un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”.

În conformitate cu prevederile documentului votat astăzi, conducătorii CNPF, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului, ANRE vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu.

Potrivit autorilor, cadrul legal actual nu prevede pârghii de a efectua un veritabil control asupra activității autorităților publice autonome responsabile în fața Parlamentului sau a conducătorilor acestora.

Acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: