Ar fi luat mită în bani și… produse de patiserie: percheziții la 3 angajați ANSA din Soroca (FOTO)
Full Article 3 minutes read

Ar fi luat mită în bani și… produse de patiserie: percheziții la 3 angajați ANSA din Soroca (FOTO)

Trei angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranță a Alimentelor (ANSA) din Soroca ar fi luat mită în bani și produse de patiserie. Aceștia sunt cercetați de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori într-un dosar de corupere pasivă. Potrivit CNA, angajații Agenției au pretins bani de la un agent economic, în timpul mai multor controale, pentru a nu-i documenta încălcările. Aceștia au cerut într-un caz 4 mii de lei, în alt caz – 5 mii de lei. În ultimul episod, angajații ANSA ar fi primit într-un final doar 4 mii de lei, iar în contul diferenței de o mie de lei s-ar fi ales cu produse alimentare. 

Reprezentanții CNA au anunțat că trei angajați ai ANSA din Soroca sunt cercetați de ofițerii instituției și procurorii Procuraturii municipiului Bălți, într-un dosar de corupere pasivă.

Aceștia sunt bănuiți că au primit bani de la un agent economic pentru a nu-i documenta încălcările din procesul de producere și comercializare a unor produse alimentare. Încălcările au fost depistate de angajații ANSA în timpul unor controale.

Potrivit CNA, angajații ANSA au pretins și acceptat de mai multe ori bani de la acest agent economic.

„Într-un episod, în timpul inspecțiilor efectuate într-un magazin din raionul Soroca, bănuiții ar fi pretins și primit 4000 de lei pentru a nu documenta încălcările din producere și comercializare a produselor alimentare în lipsa autorizației sanitar-veterinare. De asemenea, persoanele publice ar fi pretins bunuri ce nu li se cuvin sub forma produselor de patiserie în asortiment, în afara controalelor. Într-un alt episod, aceștia ar fi solicitat 5000 de lei, însă ar fi acceptat și primit 4000 de lei, iar în contul diferenței de 1000 lei ar fi primit produse alimentare”, au menționat reprezentanții CNA.

Au fost efectuate percheziții la birourile, domiciliile și automobilele bănuiților.

„Au fost ridicate mijloace bănești și probe concludente pentru urmărirea penală. În prezent, CNA desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora, iar bănuiții sunt cercetați în stare de libertate”, au declarat reprezentanții Centrului.

Actualizare: Reprezentanții ANSA au declarat că se disociază de angajații „care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor”. Instituția a spus că va întreprinde „toate măsurile ce se impun cu privire la curmarea și combaterea flagelului corupțional în cadrul autorității, cu oferirea suportului corespunzător organelor competente, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere, în conformitate cu normele legale”.

Ar fi luat mită în bani și... produse de patiserie: percheziții la 3 angajați ANSA din Soroca (FOTO)

CNA

Ar fi luat mită în bani și... produse de patiserie: percheziții la 3 angajați ANSA din Soroca (FOTO)

CNA


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: