Ar ținti preluarea forțată a unor instituții? Cernăuțeanu, despre scopurile celor care au aruncat cu vopsea: „Sunt ambițioase”
Full Article 3 minutes read

Ar ținti preluarea forțată a unor instituții? Cernăuțeanu, despre scopurile celor care au aruncat cu vopsea: „Sunt ambițioase”

Persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte scopuri, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Informația a fost comunicată de șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit lui Cernăuțeanu, scopurile acestor persoane „sunt mult mai ambițioase decât a arunca cu vopsea”. 

„Se materializează intențiile acestor categorii de persoane, altele decât legate doar de simple destabilizări sau dezordine în masă, urmărind scopuri mult mai adânci. (…) Inclusiv până la acapararea sau acțiuni de dezordini într-atât pentru preluarea unor obiective”, a comunicat Viorel Cernăuțeanu.

La întrebarea dacă este vorba de preluarea prin forță a unor instituții, șeful Inspectoratului a răspuns: „Inclusiv, în viziunea unora asta și se reflectă în procesele lor de conlucrare și cooperare între ei. (…) Au intenționat și în primăvara anului 2023, atunci când la fel au pus anumite planuri și sarcini de realizat, dar am văzut că nu au reușit. (…) Conform analizelor informaționale care le deținem, scopurile sunt ambițioase”.

La precizarea dacă se referă la preluarea de către aceste persoane a unor instituții ca Parlamentul, Guvernul sau Președinția, Cernăuțeanu a menționat: „Sunt mult mai ambițioase decât a arunca cu vopsea și finanțările pentru aceste acțiuni sunt mult mai numeroase decât ceea ce vedem noi. (…) Elementar, dacă o acțiune care urma să fie realizată în raport cu Guvernul ca să arunce vopsea și să vandalizeze instituțiile statului… achitările sunt 5 mii de euro, înțelegem foarte bine care sunt alte plăți pentru alte acțiuni”.

La sfârșitul lunii septembrie curent, clădirile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului, Curții Supreme de Justiție și Teleradio-Moldova au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea. Inspectoratul General al Poliției a declarat că în spatele acestor acțiuni stă un grup de tineri din țara noastră, care au fost recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului, cu scop de destabilizare. Pe 27 septembrie, oamenii legii au reținut doi tineri cu vârsta de 20 și, respectiv, 21 de ani care au comis atacurile asupra Guvernului și Ministerului Muncii. Indivizii ar fi primit 5 000 de euro pentru atacul împotriva clădirii Executivului. Aceștia au fost arestați pentru 20 de zile. Pe 2 octombrie, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a spus că peste 13 persoane care sunt suspectate de implicare în vandalizarea sediilor Guvernului, Curții Supreme de Justiție și Teleradio-Moldova au fost reținute. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: