Aruncarea mai multor buletine de vot în urnă și bătăi. Incidente în timpul alegerilor parlamentare din Georgia
Full Article 3 minutes read

Aruncarea mai multor buletine de vot în urnă și bătăi. Incidente în timpul alegerilor parlamentare din Georgia

O secție de vot din orașul georgian Marneuli, constituită în contextul alegerilor parlamentare, a fost închisă după ce doi bărbați au aruncat mai multe buletine de vot într-o urnă pentru acestea. Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un dosar penal, scrie Meduza. 

Cazul a avut loc la secția de votare nr. 69 din orașul Marneuli, aflat la 40 km de Tbilisi. Directorul Transparency International Georgia, Eka Gigauri, a publicat un video în care se observă cum un bărbat introduce, parțial, mai multe buletine de vot într-o urnă pentru acestea. Apoi, un alt bărbat le împinge până la capăt în urna de vot.

Mai târziu, Comisia Electorală Centrală a Georgiei a anunțat despre închiderea secției de vot. Iar Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un dosar penal pe marginea cazului.

Acesta nu este singurul incident care are loc în contextul alegerilor parlamentare georgiene.

Potrivit Paper Kartuli, lângă secția de votare din raionul Samgori, orașul Tbilisi, a avut loc o bătaie între mai mulți reprezentanți ai opoziției și un grup de necunoscuți. În urma altercației, unuia dintre atacatori i-a căzut un cuțit.

De asemenea, la o secție de votare din raionul Nadzaladevi, Tbilisi, un bărbat necunoscut a lovit-o pe Salome Kinchiashvili, observatoare electorală din partea opoziției, și a încercat să-i ia telefonul.

Iar în orașul Telavi, lângă secția de votare nr. 60, o echipă de filmare a TV Pirveli a fost atacată de persoane necunoscute, care au distrus echipamentul acesteia și l-au bătut pe cameraman. Jurnaliștii susțin că au filmat imagini cu simpatizanți ai partidului de guvernământ „Visul Gerogian” mituind alegători.

Precizăm că alegerile parlamentare din Georgia au început în data de 26 septembrie. Aproximativ 3,5 milioane de alegători sunt așteptați la secțiile de votare, care au fost deschise la ora 08:00 (ora locală) și vor activa până la 21:00.

Actualele alegeri parlamentare din Georgia sunt considerate cele mai importante din istoria țării, care vor determina dacă se va îndrepta spre Occident sau va rămâne în sfera de influență a Rusiei.

***

În decembrie 2023, Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, însă procesul a fost înghețat câteva luni mai târziu, după ce Parlamentul a adoptat așa-numita „lege privind transparența influenței străine”, care obligă instituțiile să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc peste 20% din finanțare din străinătate. Legea, care a fost elaborată de „Visul Georgian” – formațiune considerată pro-rusă, este asemănătoarea cu cea care este în vigoare în Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: