„Asistăm la uzurparea puterii în stat”. PSRM va ataca la Curtea Constituțională decizia Maiei Sandu
Full Article 2 minutes read

„Asistăm la uzurparea puterii în stat”. PSRM va ataca la Curtea Constituțională decizia Maiei Sandu

Partidul Socialiștilor (PSRM) consideră că decizia președintei țării privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier constituie o încălcare a Constituției. Vineri, aceștia vor ataca la Curtea Constituțională decretul șefei statului.

„Decizia anunțată în această seară încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Totodată, președintele țării nu își poate permite sa dea calificative subiective deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, nu își poate permite să o facă pe judecătorul”, se arată în declarația socialiștilor.

Socialiștii au calificat drept „uzurpare a puterii” decizia Maiei Sandu: „Ceea ce a făcut Maia Sandu astăzi se numește, la această etapă, tentativă de uzurpare a puterii de stat. La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice”.

PSRM va ataca mâine la Curtea Constituțională decretul emis de președintele țării.

„Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru. Se va apela și la alte mijloace legale și democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, au mai anunțat socialiștii, fără să precizeze la ce se referă.

Reacția vine după ce președinta Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier al țării. Șefa statului a refuzat să o desemneze în această funcție pe Mariana Durleșteanu, candidata pentru care au semnat 54 de deputați ai PSRM, Partidului „ȘOR” și mai multor deputați neafiliați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: