ASP a lansat prima carte de identitate de model european. Maia Sandu, prima beneficiară

Republica Moldova a lansat oficial, luni, 14 aprilie, noua carte de identitate de model european. Primul buletin de acest tip i-a fost înmânat președintei Maia Sandu, în cadrul evenimentului oficial organizat de Agenția Servicii Publice (ASP). Noul act este dotat cu tehnologii avansate de securitate și funcționalități digitale, menite să simplifice interacțiunea cetățenilor cu instituțiile statului și să faciliteze accesul la o gamă largă de servicii online.

Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a declarat că, în primele opt zile de la deschiderea programărilor, au fost depuse peste 22.000 de cereri pentru obținerea noilor cărți de identitate.

„Acest document este cheia de acces la servicii digitale, simplificând viața moldovenilor, inclusiv a celor din diaspora“. Anunțăm cu bucurie că primul milion de cărți de identitate va fi eliberat gratuit pentru cetățeni”, a subliniat directorul ASP.

Potrivit acestuia, Republica Moldova înregistrează o transpunere de 99% a Regulamentului Eruopean privind cărțile de identitate. 

„Nu întrunim un singur element: nu avem stema UE pe cartea noastră de identitate”, a precizat Mircea Eșanu.

Președinta Maia Sandu este primul cetățean care a primit o carte de identitate de tip nou. Documentul i-a fost înmânat de către directorul ASP, în cadrul evenimentului de lansare.

„Avem de rezolvat și problema cu drapelul UE, trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede. (…)Acestea sunt programele și proiectele pentru care muncim. Ne dorim ca prin intermendiul lor să facem viața cetățeanului mai simplă și să creștem standardele de viață“. Sperăm ca, în curând, odată cu avansarea parcursului nostru european, pe acest card să apară și drapelul Uniunii Europene”, a declarat Maia Sandu.

Începând cu 2 aprilie, cetățenii Republicii Moldova pot solicita noul buletin de identitate de tip european la centrele multifuncţionale ale Agenției Servicii Publice sau online, pe pagina instituției, selectând serviciul „Carte de identitate 20 de zile lucrătoare”. Primul milion de cărți de identitate vor fi eliberate gratuit celor care solicită pentru prima dată acest document, cu un termen de eliberare obișnuit.

Noua carte de identitate nu este obligatorie, dar va înlocui, treptat, buletinele actuale și poate fi obținută începând cu vârsta de 14 ani.

Aceasta are dimensiunea unui card bancar, formatul de 85,6 mm pe 53,98 mm. Acesta nu mai include informațiile despre domiciliu și reședința temporară a titularului, dar conține semnătura electronică. Astfel, posesorii vor putea accesa online serviciile publice (bancare, fiscale, sociale, educaționale etc.) fără a mai fi nevoie să meargă la ghișeu.

După epuizarea cantității de un milion de cărți de identitate eliberate gratuit, cetățenii vor achita următoarele tarife:

* Carte de identitate, perfectată în termen de 20 zile lucrătoare – 290 lei

* Carte de identitate provizorie, eliberată la data adresării – 100 lei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Studenții fac practică în condiții anti-sanitare? Ministerul Educației a solicitat explicații de la USM

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a solicitat explicații de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) cu privire la hotărârea de trimite studenții Facultății de Biologie și Geoștiințe din anul I să facă practica de vară la baza din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații despre condițiile nepotrivite în care locuiesc studenții acolo.

Ministerul a solicitat de urgență conducerii USM explicații de la administrația instituției privind decizia de a desfășura practică la această bază, în condițiile în care universitatea dispune de suficiente cămine decente și laboratoare în Chișinău. Ministerul își reafirmă angajamentul de a colabora cu instituțiile de învățământ superior pentru a asigura condiții sigure și decente pentru toți studenții”, a transmis MEC într-un comunicat.

Precizăm că, anterior, studenți din anul I Facultatea de Biologie și Geoștiințe a USM s-au plâns în presă pe condițiile precare în care trebuie să locuiască pe durata stagiului de practică la baza de practică din Bădragii Vechi. Aceștia au relatat că sunt nevoiți să stea câte 3–4 persoane într-o cameră, să doarmă pe paturi de fier, să folosească o baie comună cu apă încălzită de soare și să gătească „în condiții inumane”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: