ASP, acuzată că a cumpărat blanchete pentru pașapoarte cu însemnele Belarusului. Reacția instituției
Full Article 3 minutes read

ASP, acuzată că a cumpărat blanchete pentru pașapoarte cu însemnele Belarusului. Reacția instituției

Scandal în jurul pașapoartelor emise de Agenția Servicii Publice (ASP). În timp ce fostul prim-ministru al țării, Ion Chicu, declară că instituția ar emite acte de călătorie cu semne de falsificare, instituția respinge acuzațiile și spune că nu a primit sesizări privind existența unor astfel de cazuri în ceea ce privește documentele de călătorie emise. Mai mult, ASP declară că își rezervă dreptul de a-l acționa în judecată pe fostul premier pentru defăimare.

„În vara anului 2022, șeful Agenției Servicii Publice Mircea Eșanu a încheiat un contract de milioane pentru livrarea blanchetelor buletinului de identitate, certificatului de înmatriculare, permis de conducere și altele, cu o firmă poloneză.  Agentul economic la rândul său și-a onorat obligațiunile, livrând ASP comanda, iar ai noștri au început eliberarea blanchetelor. Colac peste pupăza însă, de peste hotare vin semnale că cetățenii noștri sunt reținuți de organele de poliție ale statelor europene, din cauza că blanchetele noastre prezintă semne de falsificare. Astfel, la lumina infraroșie pe blanchetele noastre se evidențiază inscripția „Republica Belarus”, iar actele sunt emise de Republica Moldova. După mai multe cazuri de genul dat, banchetele au fost retrase din circulație, iar la moment se duc tratative pentru procurarea altor blanchete”, a scris fostul premier Ion Chicu pe Facebook.

Într-o reacție oficială, ASP a respins acuzațiile fostului premier, catalogându-le drept „false”.

„Agenția Servicii Publice nu a fost sesizată de către organele competente din Republica Moldova sau de către misiunile diplomatice ale țării noastre, că ar fi existat careva cazuri de falsificare a documentelor de călătorie emise de către ASP. Nu există semnale că cetățenii Republicii Moldova ar fi reținuți peste hotare, având asupra sa documente false, emise de ASP”, anunță ASP.

Potrivit comunicatului, la moment, Agenția Servicii Publice continuă să emită documente confecționate în baza tehnologiei pe bază de laminat și a blanchetelor utilizate de către instituție din anul 2014 până în prezent.  Conform instituției, noile blanchete emise de compania poloneză „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” urmează a fi livrate în Moldova abia în perioada septembrie-octombrie 2022. Ulterior, ASP anunță că va migra către alt sistem de personalizare a datelor, urmând să treacă la o nouă tehnologie de perfectare a documentelor pe suport de policarbonat.

Agenția Servicii Publice anunță în reacția sa că își rezervă dreptul de a acționa cetățeanul Ion Chicu în instanță de judecata pentru defăimarea instituției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: