„Astăzi comemorăm, nu sărbătorim”. Sandu, Grosu și Recean, declarații de 9 mai
Full Article 3 minutes read

„Astăzi comemorăm, nu sărbătorim”. Sandu, Grosu și Recean, declarații de 9 mai

Pe 9 mai, președinta Maia Sandu a declarat că a fost la complexul memorial „Eternitate” pentru a comemora oamenii care au fost uciși în cel de-al Doilea Război Mondial. Premierul Dorin Recean a precizat că „astăzi comemorăm, nu sărbătorim”. Și președintele Parlamentului a spus că 9 mai este „o zi a pomenirii”. El a mai adăugat că „din păcate, omenirea încă nu și-a învățat lecția”. 

„Suntem aici să comemorăm zecile de milioane de oameni care au fost uciși în cel de-al Doilea Război Mondial. (…) Din cauza acestui război, am înțeles și mai mult cât de importantă este pacea”, a spus Maia Sandu. „Pe 9 mai îi onorăm pe bunicii și străbunicii noștri care au plătit prețul greu al războiului ca să-și apere familia, neamul, demnitatea. Ei s-au jertfit pentru ca viața să triumfe, pentru ca războiul să nu mai calce niciodată pragul în casele lor. Pentru că nimeni din cei care au trăit războiul nu și-ar dori o asemenea tragedie pentru copiii și nepoții lor”, a comunicat Sandu.

„Astăzi comemorăm, nu sărbătorim”, a ținut să precizeze premierul Dorin Recean, întrebat de jurnaliști cu ce mesaj a venit la complexul memorial.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că 9 mai „este o zi a pomenirii”.

„Noi în ziua aceasta trebuie să-i pomenim pe buneii noștri, străbunicii noștri, care în circumstanțele de atunci au mers și au luptat, și-au pierdut viața. Din păcate, omenirea încă nu și-a învățat lecția. Iată la această distanță, de la al Doilea Război Mondial, alături de noi avem încă un război. (…) Un stat agresor, care este Federația Rusă, a declanșat un război oribil, după intensitate, după distrugeri, după jertfele care le fac, după milioanele de oameni care și-au lăsat casele și au plecat. Trebuie să fie o lecție”, a conchis Igor Grosu.

***

NM a transmis live evenimentul la care a participa conducerea Republicii Moldova, pe 9 mai. De menționat că șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru comemorarea celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. La memorial au venit și ministrul de Interne Ana Revenco, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, precum și șeful SIS Alexandru Musteață.

Amintim că în 2022 președintele Republicii Moldova Maia Sandu nu a putut participa, din motive de sănătate, la evenimentele publice planificate pentru 9 mai. Informația a fost confirmată de către Președinție.

Se anulează inclusiv întrevederea și conferința de presă comună cu domnul António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Conferința se va ține la Guvern, împreună cu doamna Prim-ministră Natalia Gavrilița”, au precizat reprezentanții Președinției.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite se afla în Moldova pentru o vizită de două zile. În prima zi a vizitei, acesta urma să aibă o întrevedere, la Președinție, cu Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: