„Aștept acest moment de șapte ani și patru luni”. Vlad Filat, reacție la decizia CtEDO privind condamnarea R. Moldova
Full Article 3 minutes read

„Aștept acest moment de șapte ani și patru luni”. Vlad Filat, reacție la decizia CtEDO privind condamnarea R. Moldova

Fostul premier Vlad Filat a ieșit cu declarații în fața jurnaliștilor urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Cea din urmă a emis o hotărâre în cauza lui Vlad Filat, intentată împotriva statului Republica Moldova. CtEDO a constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul la un proces echitabil. Filat spune că a așteptat acest moment 7 ani și 4 luni. „Dacă ar fi fost acel proces public nu reușeau să mă condamne”, a comunicat, pe 31 ianuarie, fostul premier. 

„Aștept acest moment de 7 ani și 4 luni. Atât a trecut din momentul în care a avut loc acel complot, dacă doriți, pe 15 octombrie 2015”, a declarat Filat, în fața jurnaliștilor.

„Întreg procesul de judecată până la condamnare a durat exact 8 luni de zile. Nu 7 ani, nu 8 ani, nu 10 ani. Reținerea, arestare și tot așa numit proces de judecată care a dus la o condamnare. Am considerat-o dintotdeauna nedreaptă, având la bază un proces inechitabil cu încălcarea unui din cele mai importante principii care vizează proces echitabil, ține de publicitatea ședințelor de judecată. La rândul lor, aceste ședințe secrete au dus la încălcarea a foarte multe drepturi și libertăți fundamentale ale omului”, a adăugat fostul premier.

El a mai spus că a „executat acea condamnare” – „am fost încarcerat și am fost în acea situație de detenție în condiții inumane – 50 de luni”. „Ulterior, am fost în situația de a ispăși pedeapsa condiționată, ca într-un penal acea pedeapsă să fie executată integral”, a mai spus Filat.

„Dacă anumiți procurori au fost instrumente în capturarea justiției, în cazul dat a Procuraturii, ce se întâmplă cu acei procurori? Vreau să vă spun că marea lor majoritate sunt bine mersi în funcții, unii chiar promovați în funcții de conducere (…) Aici nu mă refer la cazul meu. Mă refer, inclusiv la cazul meu, dar la o situație generală”, a menționat Filat.

El a mai comunicat că „sunt foarte mulți încă cu dosare intentate la acea perioadă de timp, sunt plimbați prin judecăți, și lucrul acesta nu este doar regretabil dar este reprobabil”.

Avocatul fostului premier, Victor Munteanu, a declarat că „CtEDO a constat violare în privința Republicii Moldova prin faptul că Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil, anume că acest proces a fost unul secret”.

„Curtea a menționat că justificările care au fost oferite de către instanțele naționale de toate gradele nu au fost suficiente de ce acest proces a fost unul închis. (…) Noi sperăm că această hotărâre va fi luată ca și un exemplu în continuare pentru a fundamenta că orice persoană are dreptul de a beneficia de un proces public”, a declarat Munteanu.

„Dacă ar fi fost acel proces public nu reușeau să mă condamne, nici măcar nu ar fi fost un gest de condamnare”, a conchis la rândul său Vlad Filat.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: