„Ăștia s-au obișnuit să facă bani din nimic”. Ceban anunță în ce condiții ar putea crește prețul la călătoriile cu microbuzul 
Full Article 3 minutes read

„Ăștia s-au obișnuit să facă bani din nimic”. Ceban anunță în ce condiții ar putea crește prețul la călătoriile cu microbuzul 

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că tariful de 3 trei pentru călătoriile cu microbuzele ar putea fi majorat numai în condițiile în care acestea vor fi modernizate și vor respecta prevederile contractuale. Mai mult, edilul este de părere că în capitală ar trebui să existe 5-6 companii mari, cu un minimum de 100 de vehicule. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, din 11 februarie. 

„Noi putem să examinăm ajustarea tarifului și am menționat asta și în campania electorală. Putem să examinăm, în condițiile în care vom avea condiții de confort pentru locuitorii municipiului Chișinău. Troleibuze și autobuze, iar acolo unde ruta publică nu circulă – maxi- taxi. Dar aceste autoturisme trebuie să fie de calitate, nu ceea ce avem – asamblate și reasamblate”, a explicat Ceban.

Astfel, potrivit edilului, majorarea tarifului de 3 lei nu este justificată, în prezent.

„Ăștia s-au învățat să facă bani din nimic. Să încerce să șantajeze autoritățile și să facă bani doar atunci când le este convenabil lor, fără a-și onoara angajamentele contractuale, fără a-și onora obligațiunile de a veni conform unui orar strict, de a ajunge acolo unde trebuie să ajungă”, a adăugat Ceban.

Edilul a precizat că autoritățile lucrează, împreună cu niște companii străine, care sunt reprezentate în Germania și Rusia (A+S), asupra unei noi scheme de încadrare a transportului public.

„O problemă foarte mare este și orarul, dar și calitatea acestui transport. Dacă vrem să ajungem în suburbie, atunci după ora 21.00 aceste mijloace de transport nu-și mai onorează angajamentele. Ei își umplu mașinile când le este convenabil, când oamenii pleacă la sau se întorc de la lucru, iar mai departe fiecare face ce vrea. Asta nu este corect. Când vorbesc de complexitate, aceasta înseamnă că trebuie să fie realizată o nouă schemă de încadrare a transportului public”, a menționat primarul.

Primarul a dat asiguărări că planurile sale de modernizare a transportului public vor fi realizate în 4 ani sau chiar mai devreme.

Amitim că, în data de 7 februarie, companiile de transport municipal din Chișinău au trimis un demers adresat Consiliului municipal, primăriei și Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație prin care solicită repetat examinarea inițiativei privind ajustarea tarifului pentru serviciile de transport pe rutele urbane.

În prezent, în municipiul Chișinău circulă 682 de rute de microbuz. Tariful de 3 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi este în vigoare din 2006.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: