Atac cibernetic la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău. Ceban: Datele au fost criptate, sunt cereri de răscumpărare
Full Article 2 minutes read

Atac cibernetic la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău. Ceban: Datele au fost criptate, sunt cereri de răscumpărare

Spitalul municipal „Sfânta Treime” a fost supus unui atac cibernetic, în dimineața zilei de azi. Anunțul a fost făcut de primarul de Chișinău, Ion Ceban, în timpul ședinței serviciilor săptămânale a Primăriei Chișinău. Edilul susține că datele instituției ar fi fost criptate și că echipele de intervenției nu ar avea acces la ele.  

„Spitalul municipal „Sfânta Treime” a fost supus unui atac cibernetic. SIS a fost informată despre acest lucru. (…) Bazele de date au fost criptate, nu au acces la ele echipele de intervenție. (…) Au cerut bani pentru oferirea datelor criptate tot de ei. (…) Îl rog pe directorul spitalului să se asigure că datele personale ale pacienților nu sunt afectate”, a declarat Ion Ceban.

Primarul de Chișinău susține că unor atacuri cibernetice similare, cu cereri de răscumpărare, au fost supuse, în ultima perioadă, mai multe întreprinderi și instituții care activează în capitală.  În acest context, oficialul a propus crearea unui departament de tehnologii informaționale, care să intervină prompt în astfel de situații. Subiectul ar urma să fie inclus pe agenda Consiliului Municipal Chișinău la următoarea ședință.

„Revin la solicitarea anterioară de a pune pe ordinea de zi a consiliului municipal crearea Departamentului de Tehnologii Informaționale pentru a putea face față tuturor provocărilor. Nu pot două persoane să facă față, așa cum este la această etapă”, a mai spus Ceban.

UPDATE 14:40: Administrația Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a venit cu o reacție, după ce instituția medicală a devenit ținta unui atac cibernetic. Într-un comunicat emis, conducerea spitalului precizează că cazul a avut loc vineri, pe data de 18 august. Instituția susține că, în rezultat, au fost criptate bazele de date și documente financiar-contabile ale instituției medicale, fără a fi prejudiciate datele personale ale pacienților.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: