Au divulgat secrete de stat? Chicu susține că țara dispune de suficient grâu și amenință politicienii care dezvăluie informații despre rezervele țării
Full Article 3 minutes read

Au divulgat secrete de stat? Chicu susține că țara dispune de suficient grâu și amenință politicienii care dezvăluie informații despre rezervele țării

Premierul Ion Chicu susține că Republica Moldova dispune de suficiente rezerve de grâu, iar securitatea alimentară a țării nu este în pericol, în pofida secetei din acest an. Mai mult, în cadrul briefingului matinal din 4 mai, șeful executivului a menționat că informațiile despre rezerva de grâu a statului este confidențială, iar politicienii care divulgă astfel de date ar trebuie să fie trași la răspundere.

Declarațiile au fost făcute în cadrul briefingului tradițional de luni dimineață, după ședința la care au participat premierul, președintele țării și speakerului parlamentului.

„Săptămâna aceasta vom face o evaluare a situației în agricultură, inclusiv după precipitațiile care au avut loc în aceste zile și vor continua. Binențeles că vom veni cu suport atunci când va fi necesar. Atest cu regret că politicienii au mai găsit o temă, după gazul rusesc, după virus și alte invenții, o temă de a specula și panica populația – exportul de grâne, secetă, foamete. Seceta este, dar vreau să-i dezamăgesc pe cei care și aici vor să fie cât mai rău posibil. Țara are grâu suficient, suficiente resurse, securitatea alimentară va fi asigurată”, a declarat Chicu.

Premierul a criticat politicienii care susțin contrariul.

„Văd că unii politicieni din opoziție spun deja că nu sunt suficiente rezerve. Apropo, aceasta este o informație închisă și pentru divulgarea acestui secret, persoanele respective trebuie să poarte răspundere. Asigur cetățenii că cei care anul trecut ne cântau despre gropi bugetare, iar la anul nou că nu vom avea gaz, iar apoi că în februarie nu vom avea salarii… și de data aceasta vin doar cu mesaje pentru a panica, pentru a crește artifical prețurile, inclusiv la grîu, făină și la pâine. Avem rezervele respective, securitatea alimentară a țării va fi asigurată”, a conchis primul ministru.

Asigurările vin după ce, în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 1 mai, șeful statului a spus că exportul cerealelor din Republica Moldova ar putea fi interzis, pe fondul secetei din acest an.

Pe 28 aprilie, liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase și vicepreședintele parlamentului Alexandr Slusari au declarat că Republica Moldova se va confrunta în acest an cu cea mai gravă secetă de la independența țării și au sugerat că trebuie evaluată oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în toata țara sau în mai multe raioane.

Reprezentanții formațiunii au mai propus achiziționarea pentru rezerva de stat a cel puțin 150 de mii de tone de grâu alimentar și 150 de mii de tone de porumb la un preț avantajos pentru agricultori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: