Au fost colectate semnături sub bannerul partidului? CEC și-a anulat decizia în privința lui Tarlev 
Full Article 4 minutes read

Au fost colectate semnături sub bannerul partidului? CEC și-a anulat decizia în privința lui Tarlev 

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea lui Vasile Tarlev, care aspiră la funcția de președinte, de a-i fi înregistrat grupul de inițiativă. Se întâmplă după ce instituția electorală a constatat că grupul de inițiativă, care anterior a fost înregistrat de CEC, a colectat semnături „sub bannerul partidului politic „Viitorul Moldovei””. Menționăm, deși este liderul acestui partid, Tarlev intenționează să candideze independent la alegeri. Astfel, pe 29 august, CEC și-a anulat decizia anterioară de înregistrare a grupului de inițiativă. Potrivit Comisiei, „decizia defavorabilă” încă poate fi corectată de Tarlev. 

Pe 23 august, Comisia Electorală Centrală a înregistrat primele patru grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, printre acestea se regăsea și „grupul de cetățeni, în susținerea lui Vasile Tarlev”.

Totuși, pe 29 august, Comisia a decis să reexamineze cererea de înregistrare a grupului de inițiativă care aparține lui Vasile Tarlev.

CEC a constatat „acțiuni de colectare a semnăturilor în susținerea lui Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova sub bannerul partidului politic „Viitorul Moldovei””.

Potrivit CEC, Tarlev „utilizează în activitatea grupului de inițiativă și platforma politică a partidului politic „Viitorul Moldovei””. Comisia a menționat că un candidat independent „este persoana care își înaintează candidatura pentru ocuparea unei funcții independent de partidele politice și de blocurile electorale”.

Reprezentanții Comisiei au declarat că desemnarea lui Tarlev drept candidat independent „este una formală și declarativă”.

Prin urmare, CEC a decis să-și anuleze hotărârea din 23 august, când a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea lui Vasile Tarlev. Totodată, instituția electorală a respins cererea lui Vasile Tarlev de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea sa în calitatea de candidat la funcția de președinte.

Potrivit lui Pavel Postica, vicepreședinte CEC, „decizia defavorabilă încă poate fi corectată de partid, în cazul în care se dorește”. „Termen până la data de 31 august august există. (…) Ori este candidat independent, ori este candidat desemnat de partid, lucrul acesta trebuie să fie clar specificat”, a adăugat Postica.

***

Vasile Tarlev a deținut funcția de premier în perioada comunistă, 2001-2008. În august 2016, Tarlev a fost decorat de către președintele rus Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei pentru un „aport mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare și de afaceri cu Federația Rusă”. Ulterior, ex-premierul și-a anunțat intenția de a candida independent la șefia statului în alegerile din octombrie 2016, dar cererea de înregistrare i-a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală, pe motiv că „nu au fost întrunite cerințele minime stabilite de lege”, potrivit Europa Liberă.

În februarie 2024, el a anunțat că revine în politică și că va conduce Partidul Politic „Viitorul Moldovei”, redenumit din Partidul „Bugeacul Nostru”. Detalii AICI.

În iunie 2024, potrivit TV8, vicepreședintele Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Mereuță, l-a acuzat pe colegul său fostul premier Vasile Tarlev, că i-a pus pe tavă lui Șor, formațiunea fondată acum câteva luni. Mereuță a arătat sursei citate mai multe fotografii în care Tarlev a fost într-o vizită în Federația Rusă, alături de oamenii lui Șor. De cealaltă parte, fostul premier a negat toate acuzațiile și a spus că a fost în Rusia, dar cu alt scop.

Pe 24 iulie, Tarlev și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al țării. Deși este liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, el preciza că va candida „independent”. Tot atunci, el s-a adresat „tuturor cetățenilor Republicii Moldova și formațiunilor politice, personalităților țării noastre și în special domnului Vladimir Voronin”. În acest sens, el a vorbit despre „consolidarea întru salvarea și dezvoltarea patriei noastre Moldova”. Detalii AICI. Ulterior, pe 26 august, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Vladimir Voronin a anunțat că formațiunea sa îl va susține pe Vasile Tarlev în cursa prezidențială. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: