Audieri publice privind Acordul de asociere cu UE. Ministerul Finanțelor: 60% din directivele europene au fost armonizate
Full Article 2 minutes read

Audieri publice privind Acordul de asociere cu UE. Ministerul Finanțelor: 60% din directivele europene au fost armonizate

La Parlament a avut loc o nouă rundă de audieri publice privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Ședința a fost organizată pe platforma comună a Comisiei politică externă și integrare europeană și a Comisiei economie, buget și finanțe. La discuții au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Serviciului Vamal și ai Cancelariei de Stat.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au raportat despre progresele înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere, precum și despre prioritățile instituției. Potrivit informației prezentate, 60% dintre directivele Uniunii Europene au fost armonizate integral, iar opt au fost transpuse parțial.

Prezent la ședință, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, s-a referit la punerea în aplicare a noului Cod vamal, precum și la elaborarea și aprobarea regulamentelor de punere în aplicare a noilor prevederi ale acestuia.

De menționat că, la data de 18 ianuarie, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat planul de audieri a Cancelariei de Stat și a ministerelor cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

„Ne referim aici la evaluarea cantitativă și calitativă a progreselor realizate până în prezent. Este vorba despre obligațiile de transpunere care rezultă din acordurile bilaterale cu Uniunea Europeană, precum și din planurile de acțiuni ale Guvernului Republicii Moldova. Scopul este să ne putem conjuga și consolida eforturile comune în accelerarea demersului nostru de integrare europeană”, a menționat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană Doina Gherman.

Precizăm că pe 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: