Autoritățile vor să pună capăt salariilor în plic: vor efectua controale inopinate la angajatori
Full Article 2 minutes read

Autoritățile vor să pună capăt salariilor în plic: vor efectua controale inopinate la angajatori

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care va ajuta Inspectoratul de Stat al Muncii să-și fortifice capacitățile de combatere a muncii nedeclarate.

Prin proiect se propune delegarea Inspectoratului de Stat al Muncii a competenței de a sesiza Serviciul Fiscal de Stat în cazul constatării în activitatea angajatorului a utilizării muncii nedeclarate, a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă.

De asemenea, documentul prevede abilitarea Inspectoratului cu dreptul de constatare și examinare a contravențiilor în cazul constatării în activitatea angajatorului a cazurilor menționate mai sus.

Totodată, urmează a fi introdusă incompatibilitatea pentru inspectorii de muncă cu calitatea de fondator sau cu activitatea de instructor în cadrul serviciilor externe private de protecție și prevenire.

Suplimentar, inspectorii ar urma să fie obligați să declare conflictul de interese în cazul în care persoanele apropiate dețin calitatea de fondator în cadrul serviciilor externe de protecție și prevenire.

De asemenea, legislația va fi completată cu un temei suplimentar pentru efectuarea controalelor inopinate.

Mai exact, controalele inopinate vor putea fi efectuate și în cazul deținerii informațiilor sau indiciilor, susținute prin probe, privind utilizarea muncii nedeclarate sau a achitării salariului ori a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă la angajator.

„Dacă dorim să încurajăm concurența loială și un mediu sănătos de afaceri, controale trebuie să existe, iar în acest sens trebuie să creștem capacitățile acestor instituții, să le modernizăm și să le sporim gradul de competență”, a comunicat președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Deputatul Radu Marian menționează că proiectul este susținut și de mediul de afaceri „care este afectat de concurența neloială care vine din partea agenților economici care comit evaziune fiscală”. „Statul pierde 15 miliarde de lei anual din cauza fenomenului salariului în plic. Cu fofârlica nu o să meargă”, a adăugat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian.

Proiectul urmează a fi aprobat și în lectura a doua.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: