Avertizare: Rusia pregătește destabilizări în regiunea transnistreană și Zona de Securitate
Full Article 3 minutes read

Avertizare: Rusia pregătește destabilizări în regiunea transnistreană și Zona de Securitate

Biroul politici de reintegrare confirmă oficial că presupusul atac cu dronă din regiunea transnistreană de pe 17 martie, zi în care la Tiraspol se desfășurau alegeri prezidențiale ilegale pentru funcția de președinte al Rusiei, a fost provocat deliberat. Chișinăul avertizează că în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate.

Chișinăul anunță că instituțiile de profil ale Republicii Moldova au analizat cu atenție imaginile video difuzate pe diverse rețele sociale și în mass-media din stânga Nistrului. Analiza a arătat că materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini. „Incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”, anunță Biroul.

Biroul de reintegrare susține că, din informațiile de care dispune, în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate.

„În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, astfel de acțiuni au scopul de a crește panica, de induce neîncredere în societate și de a slăbi economia. Accentuăm că asemenea acțiuni nu au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, mai precizează Biroul de reintegrare.

Sursa citată dă asigurări că autoritățile competente ale Republicii Moldova, în cooperare cu partenerii externi, urmăresc cu atenție situația din regiune, în vederea menținerii stabilității și preîntâmpinării unor noi provocări.

***

Amintim că Tiraspolul a anunțat pe 17 martie că o dronă kamikaze, care ar fi zburat dinspre Ucraina, ar fi atacat o unitate militară din regiunea transnistreană. În urma incidentului, ar fi fost distrus un elicopter Mi-8MT. Tiraspolul nu a raportat victime, însă a calificat incidentul drept un atac terorist și a anunțat inițierea unui dosar penal pe acest caz. Detalii – AICI.

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție, în aceeași zi. Chișinăul nu a confirmat incidentul raportat de Tiraspol, calificându-l drept o „tentativă de a provoca frică și panică în regiune”. Detalii – AICI.

Și președinta Maia Sandu a comentat, pe 18 martie, incidentul. Potrivit ei, acesta „seamănă a acțiuni de provocare, care să alimente frica și să creeze o situație tensionată”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: