BCS susține că a colectat 186.000 semnături de la cetățeni, împotriva reformei administrativ-teritoriale. Bolea: „Pe viitor ne rezervăm dreptul la protest”
Full Article 2 minutes read

BCS susține că a colectat 186.000 semnături de la cetățeni, împotriva reformei administrativ-teritoriale. Bolea: „Pe viitor ne rezervăm dreptul la protest”

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor anunță că în ultimele luni a desfășurat o campanie națională de informare a societății cu privire la reforma-administrativ teritorială, pe care guvernarea urmează să o implementeze. Ba mai mult, fracțiunea susține că până în prezent a colectat 186.000 de semnături de la cetățeni împotriva acestui proiect de lege. Potrivit BCS, reforma ar fi una „păguboasă”. 

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Vasile Bolea a declarat că reforma administrativ-teritorială, în varianta propusă de guvernare, ar duce de fapt spre „lichidarea autorităților publice locale și va genera haos în administrarea treburilor statului”.

„Vreau să vă spun că am încercat să sensibilizăm opinia publică referitor la această problemă. De către Partidul Socialiștilor, pe parcursul ultimelor luni, a fost pornită o campanie națională prin care noi am vorbit cu cetățenii, cu primarii, cu președinții de raioane, referitor la reforma autorităților publice locale și cum o văd ei. Vreau să vă spun că cetățenii au spus un ferm „Nu” acelei redacții ale reformei cu care vrea să vină guvernarea”, a declarat deputatul.

Vasile Bolea susține că 214 primari, 20 de președinți de raioane și 186.000 de cetățeni au subsemnat o petiție, „spunând un ferm „Nu” acestui proiect de viitoare reformă a administrației publice locale marca PAS”.

Deputatul a adăugat că, în urma consultărilor cu cetățenii, BCS își rezervă dreptul ca pe viitor să organizeze acțiuni de protest.

Menționăm că Partidul Acțiune și Solidaritate nu a comentat deocamdată inițiativa BCS.

***

Amintim că, pe 28 noiembrie, au fost prezentate principalele direcții ale Strategiei de reformă a administrației publice (SRAP) pentru perioada 2023-2030, în condițiile noilor cerințe determinate de procesul de aderare la UE. La eveniment a participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, șeful Cancelariei de Stat, Igor Talmazan, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mazeiks, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logdson, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în R. Moldova, Guido Beltrani.

Conceptul de strategie RAP acoperă cinci sectoare-cheie: serviciul public, administrația locală, instituțiile publice, sistemul de elaborare a politicilor și planificare strategică.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: