„Bespredel”. Critici și laude în adresa lui Ceban, după anularea interdicției privind plimbările în parc
Full Article 4 minutes read

„Bespredel”. Critici și laude în adresa lui Ceban, după anularea interdicției privind plimbările în parc

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău, prin care s-a făcut derogare de la prevederile anterioare și s-a permis aflarea în parcuri și la terenurile de joacă, a provocat reacții aprinse în mediul online. NM a adunat câteva dintre comentariile oficialilor la anunțul primarului Ion Ceban.

Unul dintre primii oficiali care au reacționat la decizia de anulare a interdicției privind plimbările în parc, în pădure și în spațiile forestiere, dar și aflarea pe stadioane și la terenurile de joacă pentru copii a fost ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, el însuși membru al CSE.

„Încă ieri dimineața i-am comunicat Prim-ministrului interimar că este inadmisibil să interzici oamenilor să se plimbe prin spații publice și am solicitat să fie întrunită chiar ieri ședința CSE pentru a corecta eroarea comisă (ușor spus). Nu a fost să fie. Notez, cei ce promovează asemenea decizii, trebuie să fie conștienți că starea de urgență nu oferă mandat pentru besspredel”, a scris Nagacevschi și a lăudat decizia primarului Ion Ceban.

Stimați prieteni,

Despre interdicția ca oamenii să se plimbe prin spații publice, fixată de CSE

Încă ieri…

Publicată de Fadei Nagacevschi pe Sâmbătă, 3 aprilie 2021

 

Pe de altă parte, deputatul PAS Radu Marian a ironizat situația: „Nimeni nu ia în serios „starea de urgență” a lui Dodon. Nici măcar subalternul său, primarul Ion Ceban. Apropo, avem o situație  absurdă la nivel legal –  deciziile Comisiei Situații Excepționale sunt obligatorii. Nu poate o Comisie de Sănătate publică la nivel local să facă derogări de la deciziile CSE. Nimeni nu știe cum asta e posibil. Sper să nu ne trezim cu amenzi de 5000 lei aplicate în masă oamenilor care merg prin parcuri, pentru că Dodon și Ceban nu s-au înțeles”.

 

Și colegul său de partid Dumitru Alaiba a comentat situația și a atras atenția că este permisă aflarea doar în parcurile din Chișinău. Deputatul PAS a calificat situația drept „dezastru”.

„Deja avem voie și în parcuri, însă doar în parcurile din Chișinău! Probabil, pentru că în Chișinău pandemia e sub control. Îmi pare rău de locuitorii orașului Edineț, sau alte localități. Ei nu au voie în parc. (…) Nici nu știi cine-i mai (ne)inteligent. Virusul, sau cei care-l „gestionează”. Așa am ajuns la dezastrul în care suntem. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a scris Alaiba.

Dacă virusul ar fi o ființă inteligentă, care analizează și planifică cum mai eficient să ne atace, demult l-am fi…

Publicată de Dumitru Alaiba pe Sâmbătă, 3 aprilie 2021

 

Președintele PSRM Igor Dodon consideră că decizia autorităților municipiului Chișinău de a le permite cetățenilor să iasă în parc este corectă: „Nu putem să permitem ca oamenii să fie închiși în case. Să iasă la aer, dar neapărat să respecte regulile sanitare”.

Deputata neafiliată Ruxanda Glavan, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, consideră că interzicerea aflării în spațiile deschise este o greșeală: „Consider că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice plimbările în aer liber până la sfârșitul lunii mai este un greșită și va dăuna și mai mult sănătății populației. Decizia dată trebuie revizuită de urgență Oamenii trebuie lăsați în spații deschise și în parcuri, însă obligați să respecte măsurile de protecție împotriva virusului COVID-19”.

Este o zi frumoasă și e un mare păcat să stăm închiși în case. 🌞🌞🌞

De ce? Pentru că infecția covid-19, la fel ca multe…

Publicată de Ruxanda Glavan pe Sâmbătă, 3 aprilie 2021

 

Valeriu Pașa, coordonator de programe la WatchDog.MD, a calificat cele întâmplate drept PR: „

Cum arată tactica de PR politic a PSRM-ului:
1. Creăm problema (facem o prostie) –
2. Dăm vina pe Maia Sandu/UE/SUA…

Publicată de Paşa Valeriu pe Sâmbătă, 3 aprilie 2021

 

Amintim că, pe 3 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis să anuleze prevederea privind interzicerea aflării persoanelor în spațiile publice din intravilanul localităților: păduri, parcuri, Grădina zoologică Chișinău, terenuri sportive, terenuri de joacă, zone de agrement. Acestea vor putea fi vizitate în grupuri nu mai mari de 3 persoane, excepție fiind rudele de gradul I-II, cu portul obligatoriu al măștilor de protecție de către persoanele mature.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: