NBC News

Biden avertizat: „Două valuri de atac sunt iminente asupra Israelului din partea Iranului și Hezbollah”

Serviciile de informații americane au avertizat că se preconizează două valuri de atacuri asupra Israelului, lansate de gruparea Hezbollah și Iran. Această declarație a fost făcută de oficiali de rang înalt în cadrul unei consultări pe teme de securitate cu președintele american Joe Biden. Deocamdată, nu se știe când se vor desfășura aceste atacuri, conform informațiilor oferite de The Jerusalem Post.

Un oficial american a subliniat că reacția Iranului și a Hezbollah este încă în proces de planificare. Luni, 05 august,  președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați de consilierii pentru securitate națională că, în acest moment, nu există o estimare clară privind momentul în care Iranul, cu ajutorul Hezbollah, ar putea lansa un atac asupra Israelului și ce implicații ar avea acesta. 

Pe 4 august, secretarul de Stat american, Antony Blinken, le-a comunicat omologilor săi din G7 că Iranul și Hezbollah ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele de 24 – 48 de ore.

Serviciile de informații americane nu au reușit, până în prezent, să stabilească cine va lansa primul atac și ce tip de acțiune intenționează fiecare parte. Pe 5 august, în timpul unei ședințe în Situation Room de la Casa Albă, președintele Biden și vicepreședintele Harris au fost informați despre rănirea gravă a mai multor soldați americani în urma unui atac cu rachete executat de milițiile pro-iraniene împotriva bazei aeriene Ain al-Assad din Irak.

***

Amintim că ieri Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a declarat pentru NewsMaker că situația în Israel este incertă și a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară, iar cei deja aflați acolo trebuie să se informeze în timp despre adăposturi, în cazul unui atac. Detalii AICI

Situația din Orientul Mijlociu a devenit mult mai îngrijorătoare după ce, pe 31 iulie, liderul Biroului politic al organizației teroriste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a murit la Teheran, în urma exploziei unei bombe plasate într-o casă de oaspeți. Hamas consideră că Israelul se face vinovat de moartea sa, în timp ce autoritățile israeliene nu au comentat oficial acest incident. Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat în urma atacului grupării teroriste din 7 octombrie 2023 asupra teritoriului israelian, Iranul susținând Hamas în acest război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Energocom a cumpărat peste 45% din gazul necesar pentru 2025–2026, dar nu dezvăluie prețul

Compania Energocom a anunțat că, până la data de 9 iulie, a achiziționat aproape jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026. Mai exact, este vorba de 45,7% din volumul necesar pentru perioada 1 octombrie 2025 – 30 septembrie 2026, destinat consumului de pe malul drept. În ceea ce privește tarifele de achiziție, Energocom a declarat că „nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale”.

Reprezentanții Energocom au precizat că cei 45,7% sunt echivalentul a aproximativ 3,75 milioane MWh, adică 352,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Gazele achiziționate sunt cu livrarea fermă în luna respectivă de consum şi sunt achiziționate atât la preț fix cât și la preț indexat care este corelat cu cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România”, au comunicat reprezentanții Energocom.

Compania a adăugat că, „în premieră, toate achizițiile se fac în baza unei strategii aprobate de Consiliul de Administrație al Energocom care prevede asigurarea malului drept cu cele mai bune prețuri de pe piață și garanția livrărilor neîntrerupte de gaze”. „Respectând practicile internaționale din sectorul energetic privind confidențialitatea, precum și prevederile contractuale, dar și pentru a nu afecta competitivitatea ofertelor de preț, Energocom nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale. Aceste informații pot fi făcute publice doar după finalizarea perioadelor de livrare”, a menționat compania.

Reprezentanții Energocom au mai spus că „pentru a gestiona eficient cererea în sezonul rece și a acoperi eventualele vârfuri de consum, compania planifică, achiziționarea suplimentară de gaze naturale care vor fi stocate în instalații de stocare unde Energocom are încheiate parteneriate în acest sens”.

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Câteva zile mai târziu, deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”.

Mai precizăm că Energocom va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. În acest sens, la data de 8 iulie a fost semnat un acord de garanție de stat pentru acest împrumut, între Ministerul Finanțelor și BERD. Înainte de aceasta, Guvernul a acordat garanții de stat companiei Energocom pentru împrumutul de până la 400 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că „Energocom devine de la 1 august furnizor de gaz, preluând obligația de serviciu public de la Moldovagaz”. „Fără această garanție, Energocom nu ar fi putut lua creditul. (…) Este un credit luat de la o instituție financiară internațională cu reguli stricte. Riscul bugetar? Controlat și limitat. Statul ar plăti doar dacă Energocom nu-și respectă obligațiile — probabilitate considerată nesemnificativă de BERD și experți”, a menționat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: