Biden avertizat: „Două valuri de atac sunt iminente asupra Israelului din partea Iranului și Hezbollah”
Full Article 3 minutes read

Biden avertizat: „Două valuri de atac sunt iminente asupra Israelului din partea Iranului și Hezbollah”

Serviciile de informații americane au avertizat că se preconizează două valuri de atacuri asupra Israelului, lansate de gruparea Hezbollah și Iran. Această declarație a fost făcută de oficiali de rang înalt în cadrul unei consultări pe teme de securitate cu președintele american Joe Biden. Deocamdată, nu se știe când se vor desfășura aceste atacuri, conform informațiilor oferite de The Jerusalem Post.

Un oficial american a subliniat că reacția Iranului și a Hezbollah este încă în proces de planificare. Luni, 05 august,  președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați de consilierii pentru securitate națională că, în acest moment, nu există o estimare clară privind momentul în care Iranul, cu ajutorul Hezbollah, ar putea lansa un atac asupra Israelului și ce implicații ar avea acesta. 

Pe 4 august, secretarul de Stat american, Antony Blinken, le-a comunicat omologilor săi din G7 că Iranul și Hezbollah ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele de 24 – 48 de ore.

Serviciile de informații americane nu au reușit, până în prezent, să stabilească cine va lansa primul atac și ce tip de acțiune intenționează fiecare parte. Pe 5 august, în timpul unei ședințe în Situation Room de la Casa Albă, președintele Biden și vicepreședintele Harris au fost informați despre rănirea gravă a mai multor soldați americani în urma unui atac cu rachete executat de milițiile pro-iraniene împotriva bazei aeriene Ain al-Assad din Irak.

***

Amintim că ieri Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a declarat pentru NewsMaker că situația în Israel este incertă și a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară, iar cei deja aflați acolo trebuie să se informeze în timp despre adăposturi, în cazul unui atac. Detalii AICI

Situația din Orientul Mijlociu a devenit mult mai îngrijorătoare după ce, pe 31 iulie, liderul Biroului politic al organizației teroriste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a murit la Teheran, în urma exploziei unei bombe plasate într-o casă de oaspeți. Hamas consideră că Israelul se face vinovat de moartea sa, în timp ce autoritățile israeliene nu au comentat oficial acest incident. Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat în urma atacului grupării teroriste din 7 octombrie 2023 asupra teritoriului israelian, Iranul susținând Hamas în acest război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: