Bolea, din echipa liderului de la Kremlin? Cum explică mesajul „Putin Team” de pe tricoul purtat la Parlament
Full Article 4 minutes read

Bolea, din echipa liderului de la Kremlin? Cum explică mesajul „Putin Team” de pe tricoul purtat la Parlament

Deputatul independent Vasile Bolea – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – a purtat un tricou cu sintagma „Putin Team” (în trad. din engleză: „Echipa Putin”), care face referire la președintele rus. S-a întâmplat la ședința plenară a Parlamentului din 13 iunie. Contactat de NM, Vasile Bolea a declarat că purtând acest articol vestimentar a vrut să transmită mesajul că Blocul „Victoria”, format din partidele și politicienii controlați de Șor și în care se regăsește și el, „va câștiga” alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din această toamnă. Totuși, parlamentarul a negat că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei și pe care autoritățile de la Chișinău îl acuză de tentative de destabilizare a țării noastre, ar avea vreo legătură cu Blocul „Victoria”. 

Bolea, din echipa lui Putin?

Deputatul Vasile Bolea a putut fi observat purtând un tricou pe care este imprimat mesajul „Putin Team”, la ședința legislativă de astăzi.

Bolea, din echipa liderului de la Kremlin? Cum explică mesajul „Putin Team” de pe tricoul purtat la Parlament

screenshot

Articolul vestimentar face parte din colecția de primăvară-vară 2024 a brandului rusesc Putin Team Russia (PTR).

Bolea, din echipa liderului de la Kremlin? Cum explică mesajul „Putin Team” de pe tricoul purtat la Parlament

screenshot

Potrivit site-ul PTR, tricoul costă 2 990 de ruble, echivalentul a 595 de lei.

Bolea, din echipa liderului de la Kremlin? Cum explică mesajul „Putin Team” de pe tricoul purtat la Parlament

screenshot

NM l-a contactat pe Vasile Bolea și l-a întrebat de ce a ales să poarte acest tricou și ce mesaj a vrut să transmită astfel.

Este un articol vestimentar frumos. Mesajul este simplu: facem parte din echipa blocului Victoria-Победа. Vom izbuti și vom dobândi Victoria la alegeri și referendum. Cei din PAS fac parte din gruparea perdanților. Susținătorii lor politici – Macron și alții – au pierdut pe 9 iunie (referire la alegerile europarlamentare n. r.) și cei din PAS vor pierde. Perdanților data viitoare îi voi face un cadou. Urmăriți”, a declarat parlamentarul.

Întrebat ce legătură are Vladimir Putin cu Blocul „Victoria”, Bolea a spus: „Nu are nicio legătură”.

Afilierea cu Șor și Rusia

Vasile Bolea a fost în trecut membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar actualul mandat de deputat la obținut candidând pe listele acestei formațiuni politice. În 2023, Vasile Bolea și alți deputați socialiști – Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi – au părăsit partidul, însă au păstrat fotoliile de parlamentar. Ulterior, toți patru au aderat la Partidul „Renaștere” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

Pe 21 aprilie, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Ilan Șor a anunțat crearea Blocului „Victoria-Победа” – format din partidele „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, „Victoria” și politicieni afiliați oligarhului fugar. La eveniment a fost prezent și Vasile Bolea.

Menționăm că Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

În pofida invaziei din Ucraina, din momentul în care a aderat la Partidul „Renaștere”, iar ulterior s-a alăturat și Blocului „Victoria”, Vasile Bolea a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși. Iar pe 12 iunie, deputatul, împreună cu alți politicieni afiliați lui Șor, a fost la ambasada rusă din Chișinău pentru a marca Ziua națională a Rusiei. Parlamentarul a transmis și un mesaj de felicitare pentru cetățenii ruși pe rețelele de socializare.

***

Precizăm că, pe 5 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: