Politicienii afiliați lui Șor, o nouă vizită în Rusia. Cu cine s-au întâlnit deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii
Full Article 2 minutes read

Politicienii afiliați lui Șor, o nouă vizită în Rusia. Cu cine s-au întâlnit deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii

Deputații independenți Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii – membri ai Partidului „Renaștere”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor – se află pe 26 martie la Moscova, Federația Rusă. Cei doi au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat, deputatul Leonid Sluțki. 

Informațiile despre vizita la Moscova au fost confirmate de Suhodolskii, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. Deputatul a precizat că va reveni cu detalii ulterior.

Politicienii afiliați lui Șor, o nouă vizită în Rusia. Cu cine s-au întâlnit deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii

Facebook/Alexandr Suhodolskii

Precizăm că, la începutul lui martie, sute de activiști ai Partidului „Renaștere” și Partidului Socialiștilor (PSRM), precum și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul au participat la Festivalului Mondial de Tineret din Soci, Rusia. În marja evenimentului, guvernatoarea autonomiei găgăuze – membră a echipei lui Șor – s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

Cu mai bine de doi ani în urmă, pe 24 februarie 2024, la ordinul lui Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina. Agresiunea militară asupra țării vecine este susținută de majoritatea clasei politice ruse, inclusiv Leonid Sluțki. Republica Moldova, UE și SUA au condamnat din prima zi agresiunea militară rusă, iar, la mai bine de doi ani distanță, continuă să sprijine Ucraina.

***

Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: