Bolea le promite agricultorilor 100 mln de lei pentru subvenționări. Concluziile vizitei fermierilor la Guvern
Full Article 3 minutes read

Bolea le promite agricultorilor 100 mln de lei pentru subvenționări. Concluziile vizitei fermierilor la Guvern

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor, dar și încă patru asociații producătoare de cereale din Republica Moldova, care sunt și exportatori, au avut o ședința de lucru cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea pe subiectul introducerii restricțiilor la importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. 

„Guvernul Republicii Moldova este axat în exclusivitate pe rezolvarea problemelor agricultorilor și suntem ancorați în totalitate în realitățile lor, care sunt extrem de dure la ziua de astăzi. În primul rând am stabilit că Guvernul va monitoriza importurile, care vin din Ucraina, în vederea stabilirii unui potenția flux masiv de cereale ca să fie posibil de intervenit atunci când flux se va majora nepermis de mult, ceea ce va duce la acapararea suprafețelor de depozitare din Republica Moldova. Noi asta vom face și vom raporta o dată la două zile cantitățile care sunt importante. Aceste lucruri sunt cerute și de partenerii din România”, a declarat ministrul Agriculturii.

În al doilea rând, Bolea susține că Guvernul este axat pe rezolvarea problemelor de ordin economic a agricultorilor din Republica Moldova.

„Atât timp cât prețurile de producere a agricultorilor au fost extrem de mari, vorbim despre motorină scumpă la 23 de lei din toamna anului trecut, îngrășămintele care costau 23 mii lei per tonă. La baza formării costului și prețului în toamnă au stat prețurile din toamnă. Din acest considerent Guvernul a propus un șir de măsuri de ordin economic. Vom oferi 100 de milioane suplimentare, la prima ratificare de buget pentru ministerul Agriculturii, pentru subvenționare. Noi vom subvenționa în totalitate acciza”, a adăugat ministrul.

Totodată, Guvernul vrea să elaboreze un program de subvenționare a costului îngrășămintelor folosite pentru însămânțarea culturilor din toamna trecută.

Amintim că pe 6 mai 2023, Moldova a avertizat oficial Ucraina despre planurile de interzicere a importului de produse agricole ucrainene. În același timp, țara a promis că nu va bloca tranzitul mărfurilor pe teritoriul său.

Moldova intenționează să se alăture deciziei UE privind introducerea unei interdicții temporare a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova a explicat că este vorba de rămășițele mari de cereale din depozite, motiv pentru care fermierii locali încep să se îngrijoreze de disponibilitatea spațiului pentru depozitarea noii culturi.

Pe 8 mai, Asociația Forța Fermierilor a cerut urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est. Reprezentanții Asociației subliniază că agriculturii moldoveni ar fi în pragul falimentului. Aceștia cer guvernului să găsească bani pentru a compensa pierderile înregistrate de fermieri din cauza scăderii prețurilor. În cazul în care nu li se va face pe plac, „Forța Fermierilor” avertizează că în toată țara ar putea avea loc proteste.

Ulterior, viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika, a declarat că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova ca răspuns la decizia de a impune restricții exporturilor agricole ucrainene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: