Bolea reacționează la avertizarea agricultorilor de a organiza proteste: „Supărarea trebuie să fie motivată”
Full Article 3 minutes read

Bolea reacționează la avertizarea agricultorilor de a organiza proteste: „Supărarea trebuie să fie motivată”

Decizia de a protesta le aparține agricultorilor, dar supărarea ar trebui să fie motivată. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, în contextul avertizării agricultorilor de a organiza proteste în toată țara dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole. 

Bolea a fost întrebat dacă are siguranța că „noi nu ne putem trezi cu protestele agricultorilor”.

Decizia le aparține, noi suntem axați pe interesul lor și practic suntem în căutare de bani ca să subvenționăm formarea costului de preț. Supărarea trebuie să fie motivată”, a spus Bolea la „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul a adăugat că autoritățile vorbesc despre o problemă economică – „în acest caz cu interdicția este aliniere la niște măsuri administrative”.

„În cazul Poloniei, era o țară care importă foarte mult. Datorită importului de cereale din Ucraina, la ei nu s-au majorat prețurile la ouă, lapte, brânză. Dacă noi vorbim azi de ucrainenii care stau și mor pe front și-și dau viața pentru ca noi, moldovenii, să fim liberi, păi agricultorii din Ucraina și-au plătit cu toate veniturile și sărăcia care-i paște, produsele alimentare, ei le-au plătit pentru 500 milioane de locuitori din UE și inclusiv pentru cetățenii din Republica Moldova, tot agricultorii din Ucraina au plătit diferența de preț”, a adăugat ministrul.

Vicepremierul a afirmat că principalul său scop este să prevină situația în care agricultorii moldoveni rămân cu recoltele lor în stoc, fără a le putea vinde.

Acum noi suntem preocupați de crearea posibilităților ca agricultorii din Republica Moldova să poată vinde și să concureze cu exportatorii de pe tot bazinul Mării Negre. Asta este preocuparea mea numărul unu, ca el să nu rămână cu cerealele lui pe stoc, dar să și le vândă”, a conchis Vladimir Bolea.

***

Recent, fermierii au amenințat din nou cu proteste în toată țara. Aceștia au spus că pe 7 iunie ar putea ieși în număr mare în stradă și că ar putea bloca principalele trasee. Fermierii s-au plâns că seceta, creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori a adus ramura agricolă în prag de faliment.

Totodată, agricultorii au declarat că excesul producției agricole din Ucraina ar fi influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui cu între 2 și 4 lei kilogramul.

În mai, directorul executiv al Asociației obștești „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a comentat declarațiile recente ale ministrului Agriculturii Vladimir Bolea. Cel din urmă a spus că Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Slusari a menționat că nu poate fi „spectator la procesul nimicirii de către holdinguri-offshor a clasei agricultorilor mici și mijlocii de la sate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: