Când vom afla rezultatul auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom? Guvernul promite să prezinte documentele
Full Article 3 minutes read

Când vom afla rezultatul auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom? Guvernul promite să prezinte documentele

Săptămâna viitoare va fi făcut public rezultatul auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Tot atunci vor fi prezentate documentele relevante în acest sens. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, pe 30 august. 

În cadrul unor declarații de presă, Vodă a spus că Ministerul Energiei va ieși săptămâna viitoare într-o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom.

„Anunțăm despre organizarea unui eveniment de presă săptămâna viitoare, despre rezultatul auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorului de gaz. Tot atunci vom face publice documentele relevante, iar împreună cu raportul de audit Moldovagaz vom informa societatea despre propunerile Chișinăului de soluționare a datoriilor. Ministerul Energiei va reveni cu un anunț actualizat despre ziua, ora și locația evenimentului de săptămâna viitoare”, a precizat reprezentantul Guvernului.

De menționat că ministrul Energiei Victor Parlicov urma să susțină un briefing de presă cu tema „Rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldova-Gaz și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz” pe 30 august – la ora 9.00, în Casa Guvernului. În seara zilei de 29 august, reprezentanții Ministerului Energiei au anunțat că briefingul a fost amânat și vor reveni cu detalii suplimentar.

***

Pe 15 august 2023, ministrul Energiei Victor Parlicov anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat, însă nu a fost transmis către Gazprom. Potrivit ministrului, auditul a arătat că sunt o parte din datorii care nu sunt confirmate documental, altele se referă la costurile suplimentare admise de Moldovagaz „care nefiind incluse în tarife au dus la faptul că ei și-au majorat datoria față de Gazprom”. Acum, Moldova pregătește propuneri alternative pentru rezolvarea problemei cu datoriile și care vor fi transmise către Gazprom, împreună cu rezultatele auditului.

Amintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.

În septembrie 2022, președinta Maia Sandu declara că primele concluzii ale auditului ar putea fi gata până la finalul anului. Ulterior, fostul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu menționa că primele rezultate ale auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom urmează să fie publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: