Candidații lui Șor la șefia primăriilor din Bălți și Orhei – Victoria Șapa și Alexei Lungu vor fi excluși de la alegeri? Cererea SIS către CEC
Full Article 3 minutes read

Candidații lui Șor la șefia primăriilor din Bălți și Orhei – Victoria Șapa și Alexei Lungu vor fi excluși de la alegeri? Cererea SIS către CEC

Candidații pentru funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și, respectiv, Alexei Lungu, ar putea fi excluși din cursa pentru alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent. Cu o solicitare în acest sens a venit Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care a prezentat Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin intermediul unei sesizări expediate pe 27 octombrie, mai multe dovezi privind finanțare ilegală a acestor candidați de către „grupul criminal Șor”, scria Ziarul Național.

Potrivit unei scrisori semnate de către directorul SIS, Alexandru Musteața, cei doi pretendenți la funcția de primar au anunțat, în cadrul lansării programelor electorale, despre intenția de a „implementa proiecte de infrastructură și programe social-economice, care au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace materiale și financiare provenite din spălarea de bani inițiate de către liderul grupării criminale „Șor” – cetățeanul Republicii Moldova și Israel, Ilan Șor”.

„Candidații Victoria Șapa și Alexei Lungu au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de grupul criminal „Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” (cazul Orhei și UTA Găgăuzia) finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor”, menționează directorul SIS, citat de Ziarul Național.

Sursa citată subliniază că cetățeanul Victor Guțuleac deține un cont în banca din Kazahstan de pe care efectuează transferuri lui Shved.

„Este vorba de sume estimate la 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro. Gestionarea contului/operațiunilor are loc de la distanță, din Moscova. Victor Guțuleac a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale condusă de Ilan Șor. Acesta figurează în calitate de beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeanca Federației Ruse, Anastasia Dronova, o persoană din anturajul lui Andrei Goncharenko (pretinsul beneficiar al „Avia Invest”, care a deținut Aeroportul Internațional Chișinău).

În contextul celor expuse, în cazul accederii la funcția publică de nivel local, prin utilizarea fondurilor externe cu proveniență criminală, există riscuri iminente ca grupul criminal „Șor” va apela la aceleași procedee subversive și la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din anul 2025. Astfel, în scopul înlăturării cauzelor și condițiilor specificate în sesizare și curmării intențiilor ostile a exponenților grupării criminale „Șor”, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, solicităm aplicarea art. 102 din Codul Electoral (articolul respectiv prevede excluderea candidaților din cursa electorală n.r.)”, se mai arată în sesizarea semnată de directorul SIS, Alexandru Musteața.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că urmează să se întrunească luni, 30 octombrie, ora 14:00, într-o ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, Inspectoratului General al Poliției și subdiviziunilor teritoriale ale acestora.

NM a solicitat un comentariu de la SIS. Până la momentul publicării subiectului, însă, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: