Câștigătorul unui prestigios concurs de fotografie a refuzat premiul după ce a mărturisit că lucrarea sa a fost realizată de inteligența artificială
Full Article 2 minutes read

Câștigătorul unui prestigios concurs de fotografie a refuzat premiul după ce a mărturisit că lucrarea sa a fost realizată de inteligența artificială

Boris Eldagsen, câștigătorul unui important concurs de fotografie, a refuzat premiul după ce a dezvăluit că lucrarea sa a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată „Pseudomnesia: The Electrician”, a câștigat la categoria creație deschisă la ediția de săptămâna trecută a Sony World Photography Award.

El a declarat că a folosit imaginea pentru a testa competiția și pentru a crea o discuție despre viitorul fotografiei.

Organizatorii premiului au declarat că Eldagsen i-a indus în eroare cu privire la gradul de inteligență artificială care ar fi fost implicat în crearea imaginii.

Într-o declarație publicată pe pe site-ul său, Eldagsen a recunoscut că a fost o „maimuță obraznică”, mulțumind juriului pentru că a selectat imaginea sa și a făcut din această situație un „moment istoric”, întrebând în același timp dacă vreunul dintre ei „știa sau bănuia că a fost generată de inteligența artificială”.

„Imaginile AI și fotografia nu ar trebui să concureze între ele într-un consurs ca acesta. Sunt entități diferite. AI nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul ”, a menționat el.

Imaginea în cauză prezenta un portret alb-negru a două femei din generații diferite.

Dar, după cum a subliniat Eldagsen, în declarația sa: „Ceva în legătură cu asta nu pare a fi în regulă, nu-i așa?”. Acel ceva, bineînțeles, fiind faptul că nu este deloc o fotografie reală – ci o imagine produsă sintetic.

Utilizarea inteligenței artificiale în toate domeniile, de la scrierea de cântece și eseuri, la mașini fără șofer, terapie prin chat și dezvoltarea medicinei, a fost dezbătută pe larg în ultimele luni. Acum, oportunitatea și utilitatea acesteia în ceea ce privește fotografia – în special deepfakes – a intrat în centrul atenției.

Un purtător de cuvânt al World Photography Organisation, filiala de fotografie a organizatorilor de evenimente artistice Creo, a declarat că, în timpul discuțiilor cu artistul, înainte de a fi anunțat ca fiind câștigător, acesta a confirmat că lucrarea a fost o „co-creație” a imaginii sale cu ajutorul inteligenței artificiale.

Artistul a menționat interesul său pentru „posibilitățile creative ale generatoarelor de inteligență artificială”, subliniind în același timp că „imaginea se bazează în mare măsură pe bogatele sale cunoștințe fotografice”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: