Cât de afectat va fi Nistrul în urma scurgerilor de produse petroliere din Ucraina? Precizările Agenției de Mediu
Full Article 3 minutes read

Cât de afectat va fi Nistrul în urma scurgerilor de produse petroliere din Ucraina? Precizările Agenției de Mediu

Agenția de Mediu a Republicii Moldova comunică detalii pe 26 decembrie despre scurgerile de produse petroliere în râul Nistru, pe partea ucraineană. Reprezentanții țării noastre spun că urmare a atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei a fost contaminat unul din afluenții mici ai Nistrului și menționează că responsabilii ucraineni iau toate măsurile necesare în acest sens. Totodată, Agenția dă asigurări că „porțiunea Nistrului de pe teritoriul Republicii Moldova nu va fi afectată”. 

„Ca urmare a atacurilor, din săptămâna trecută, asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, a fost înregistrată o explozie a unei rachete la una din substațiile sistemul energetic din regiunea Lvov, care a contribuit la deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele acestei substații în unul din afluenții mici ai Nistrului, depistate pe 24 decembrie”, comunică Agenția.

După explozia produsă, adaugă Agenția, agentul economic care administrează substația, de comun cu Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiune, au încercat cu forțele proprii să înlăture contaminarea prin intermediul bornelor de colectare a uleiului de la suprafață.

Potrivit Agenției, responsabilii din Ucraina au anunțat că situația se află sub controlul serviciilor de profil și se iau toate măsurile necesare pentru absorbţia uleiului de pe suprafaţa apei până la intrarea în râul Nistru, în scopul evitării răspândirii acestuia pe cursul râului.

„Cu regret, există probabilitatea ca o parte din acest ulei să pătrundă și în râul Nistru, însă, cunoscând viteza fluxului de apă, nivelul și debitul apei, și luând în considerație că râul posedă capacitatea de autoepurare naturală, specialiștii Laboratorului de Referință de Mediu constată că această poluare va fi atenuată până la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean”, comunică Agenția.

Reprezentanții Republicii Moldova mai adaugă că prezenţa celor două lacuri de acumulare va contribui semnificativ la reţinerea substanţelor poluante, împiedicând transportarea acestora pe cursul râului pe segmentul Republicii Moldova.

Prin urmare, Agenția de Mediul dă asigurări că „porțiunea Nistrului de pe teritoriul Republicii Moldova nu va fi afectată”.

***

Pe 26 decembrie, autoritățile din Ucraina au anunțat că în orașul Galici a fost înregistrată o contaminare a râului Nistru cu produse petroliere. Analizele de laborator au arătat că normele admise sunt depășite de 200 de ori. Șefa regiunii Svetlana Onișiuk menționa că angajații serviciului de urgență studiază posibilitatea instalării unor bariere pentru a localiza poluarea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: