gov.md

Cât de afectat va fi Nistrul în urma scurgerilor de produse petroliere din Ucraina? Precizările Agenției de Mediu

Agenția de Mediu a Republicii Moldova comunică detalii pe 26 decembrie despre scurgerile de produse petroliere în râul Nistru, pe partea ucraineană. Reprezentanții țării noastre spun că urmare a atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei a fost contaminat unul din afluenții mici ai Nistrului și menționează că responsabilii ucraineni iau toate măsurile necesare în acest sens. Totodată, Agenția dă asigurări că „porțiunea Nistrului de pe teritoriul Republicii Moldova nu va fi afectată”. 

„Ca urmare a atacurilor, din săptămâna trecută, asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, a fost înregistrată o explozie a unei rachete la una din substațiile sistemul energetic din regiunea Lvov, care a contribuit la deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele acestei substații în unul din afluenții mici ai Nistrului, depistate pe 24 decembrie”, comunică Agenția.

După explozia produsă, adaugă Agenția, agentul economic care administrează substația, de comun cu Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiune, au încercat cu forțele proprii să înlăture contaminarea prin intermediul bornelor de colectare a uleiului de la suprafață.

Potrivit Agenției, responsabilii din Ucraina au anunțat că situația se află sub controlul serviciilor de profil și se iau toate măsurile necesare pentru absorbţia uleiului de pe suprafaţa apei până la intrarea în râul Nistru, în scopul evitării răspândirii acestuia pe cursul râului.

„Cu regret, există probabilitatea ca o parte din acest ulei să pătrundă și în râul Nistru, însă, cunoscând viteza fluxului de apă, nivelul și debitul apei, și luând în considerație că râul posedă capacitatea de autoepurare naturală, specialiștii Laboratorului de Referință de Mediu constată că această poluare va fi atenuată până la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean”, comunică Agenția.

Reprezentanții Republicii Moldova mai adaugă că prezenţa celor două lacuri de acumulare va contribui semnificativ la reţinerea substanţelor poluante, împiedicând transportarea acestora pe cursul râului pe segmentul Republicii Moldova.

Prin urmare, Agenția de Mediul dă asigurări că „porțiunea Nistrului de pe teritoriul Republicii Moldova nu va fi afectată”.

***

Pe 26 decembrie, autoritățile din Ucraina au anunțat că în orașul Galici a fost înregistrată o contaminare a râului Nistru cu produse petroliere. Analizele de laborator au arătat că normele admise sunt depășite de 200 de ori. Șefa regiunii Svetlana Onișiuk menționa că angajații serviciului de urgență studiază posibilitatea instalării unor bariere pentru a localiza poluarea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: