Câte 3 pacienți – la un pat? Unii bolnavi de cancer așteaptă luni de zile ca să fie internați la Institutul Oncologic
Full Article 2 minutes read

Câte 3 pacienți – la un pat? Unii bolnavi de cancer așteaptă luni de zile ca să fie internați la Institutul Oncologic

De la 25 de zile până la 60 de zile au așteptat peste o sută de persoane ca să fie internate la Institutul Oncologic din Chișinău. Datele au fost înregistrate timp de 9 luni, în perioada anilor 2022-2023. Cu toate acestea, în iulie 2023, în 19 secții numărul pacienților a depășit numărul de paturi disponibile. Deși o secție avea 16 paturi, au fost internate 47 de persoane. Precizările au fost făcute de Curtea de Conturi, care a efectuat un audit al Institutului. 

Reprezentanții Curții de Conturi au declarat că 112 persoane au așteptat să fie internate în unele secții medicale din cadrul Institutului Oncologic – de la 25 până la 60 de zile de la data adresării.

Cu toate acestea, potrivit Curții, în luna iulie 2023, din 21 secții medicale, în 19 secții numărul pacienților internați a depășit numărul de paturi disponibile.

„Secția medicală „hematologie II” dispune de 16 paturi. La data de 6 iulie 2023 au fost internate 47 persoane”, a exemplificat Curtea.

Reprezentanții Curții s-au referit și la alimentația din cadrul Institutului. S-a constatat că bucatele pregătite și eliberate pentru circa 535 de pacienți nu au corespuns cu dietele care erau indicate de către personalul medical.

Menționăm, Curtea a mai depistat că Institutul Oncologic are la evidență 37 de echipamente medicale pe care nu le utilizează, în valoare de circa 12 milioane lei. Deși nu sunt utilizate, în cazul a 15 echipamente s-a calculat uzura în sumă de 3 milioane lei, „care constituie element în determinarea costurilor serviciilor medicale”. „A adus la majorarea nejustificată a acestor costuri”, au precizat reprezentanții Curții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: