Echipamentele se prăfuiesc, oamenii – plătesc: uzura unor dispozitive de la Institutul Oncologic ar fi dus la „majorarea nejustificată a costurilor serviciilor medicale”
Full Article 2 minutes read

Echipamentele se prăfuiesc, oamenii – plătesc: uzura unor dispozitive de la Institutul Oncologic ar fi dus la „majorarea nejustificată a costurilor serviciilor medicale”

Institutul Oncologic din Chișinău are la evidență 37 de echipamente medicale pe care nu le utilizează, în valoare de circa 12 milioane lei. Datele au fost comunicate, pe 7 februarie, de Curtea de Conturi care a efectuat un audit privind gestionarea patrimoniului public și a resurselor financiare de către Institutul Oncologic. S-a constatat că deși nu sunt utilizate, în cazul a 15 echipamente s-a calculat uzura în sumă de 3 milioane lei, „care constituie element în determinarea costurilor serviciilor medicale”. „A adus la majorarea nejustificată a acestor costuri”, au precizat reprezentanții Curții. 

Potrivit Curții de Conturi, Institutul Oncologic are la evidență echipamente medicale a căror valoare de intrare a constituit circa 12 milioane lei. Acestea nu sunt utilizate pe motivul lipsei reactivelor, componentelor sau pieselor de schimb necesare. În total este vorba despre 37 dispozitive medicale neutilizate.

3 dispozitive medicale, din cele 37, au fost utilizate doar timp de 2 sau 6 luni de la data punerii în funcțiune.

Curtea de Conturi a depistat că deși nu sunt utilizate, pentru 15 dispozitive medicale s-a calculat uzura în sumă de 3 milioane lei „care constituie element în determinarea costurilor serviciilor medicale”.

Reprezentanta Curții Tatiana Șevciuc a evidențiat că deși echipamentele „nu au fost utilizate în activitatea operațională, a fost calculată amortizarea și inclusă de fapt în costul serviciilor medicale ceea ce a adus la majorarea nejustificată a acestor costuri”.

Problema nu este că a fost calculată amortizarea. (…) Amortizarea trebuia să fie calculată doar că aici nu este corectă destinația – bunul nu a fost utilizat, dar întreținerea lui este pasată în costul serviciilor date”, a comunicat Șevciuc.

În reacție, reprezentanții Institutului Oncologic au spus că aceasta „este într-adevăr o problemă complexă”.

Ei au menționat că ar avea „soluții diferite” pentru echipamentele medicale neutilizate.

Spre exemplu cele care au fost utilizate și acum nu sunt necesare… unele din ele sunt suprautilizate sau defectate, sau nu mai sunt piese de schimb. (…) O parte din ele, chiar echipamente noi, le-am transferat la un spital de copii – un ventilator cu cost de 500 de mii de lei”, au comunicat reprezentanții Institutului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: