Caz grav în capitală – copil spitalizat cu paralizie cu simptome de poliomielită. Autorități: este alarmant
Full Article 2 minutes read

Caz grav în capitală – copil spitalizat cu paralizie cu simptome de poliomielită. Autorități: este alarmant

Un copil în vârstă de un an din municipiul Chișinău a fost depistat cu paralizie flască, care este un simptom caracteristic infecției de poliomielită. Minorul este spitalizat. Centrul de Sănătate Publică efectuează investigații medicale pentru a stabili dacă cazul de poliomielită se confirmă sau nu. Precizările au fost făcute de șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău din 17 iunie. 

Din păcate, săptămâna trecută a fost depistat, suspectat de fapt, un caz de paralizie flască. Este un simptom caracteristic pentru poliomielită. Este un lucru alarmant, deoarece se spune că, în general, poliomielita a fost eradicată. Acum așteptăm investigațiile Centrului de Sănătate Publică să ne spună dacă cazul respectiv se încadrează în poliomielită, pentru a înțelege ce măsuri trebuie de întreprins. Atenționez pe această cale că există mai multe patologii pentru care au fost inventate vaccinuri anume din cauză că nu au tratamente. Și poliomielita este o boală dintre acelea grave care nu au tratament specific, și unica măsură de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea”, a declarat Vladimir Bolocan.

Ulterior, Bolocan a precizat că este vorba despre un copil în vârstă de un an. Minorul este internat la Centrul Mamei și Copilului din capitală, în secția Neurologie.

Actualizare: Rezultatele analizei de laborator nu au confirmat infecția de poliomielită. Detalii AICI.

***

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, indivizii afectați pot arăta o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: