Cazul mamei din Rădeni violată în grup. Miniștrii de la Justiție și Interne reacționează
Full Article 3 minutes read

Cazul mamei din Rădeni violată în grup. Miniștrii de la Justiție și Interne reacționează

Ministra Justiției a declarat că va analiza cu maximă atenție cazul de la Rădeni din raionul Strășeni, unde o mamă a fost supusă unui viol în grup iar trei suspecți, inițial reținuți, au fost văzuți la libertate. Ministra a explicat că în privința unui suspect a fost aplicat arestul preventiv, al doilea suspect a fost plasat în arest la domiciliu și al treilea se află sub control judiciar. Potrivit ministrei, cazul trebuie investigat cu operativitate și cu asigurarea protecției victimei. Ministrul Afacerilor Interne a spus că oamenii legii au intervenit „foarte prompt” și întreprind acțiuni pentru a „atrage la răspundere acele persoane care au comis această faptă antisocială”. 

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a spus, pe 25 septembrie, că a analizat „foarte atent” cazul din satul Rădeni.

„Vedem elemente de viol dar și de răpire a persoanei. Problema este mult mai profundă, și vecinii, persoanele din comunitatea în care trăiește această persoană cumva nu s-au implicat direct în vederea ajutorului acestei femei”, a comunicat ministra în timpul unor declarații pentru jurnaliști.

Ea a adăugat că toate instituțiile responsabile trebuie să se implice maximal în această situație.

„Ministerul Justiției nu are atribuții de investigare nemijlocită a cauzei dar voi monitoriza cu maximă atenție acest caz. Chiar am solicitat mai multe informații: la ce etapă este dosarul, ce măsuri preventive au fost aplicate. Înțeleg că au fost aplicate, în privința a trei suspecți, măsuri preventive. În privința unei persoane – un arest preventiv, a doua persoană – un arest la domiciliu și a treia persoană – control judiciar. (…) Este un caz care trebuie analizat foarte atent și toate instituțiile responsabile să se implice maximal în vederea prevenirii pe viitor, dar mai ales a ajutorului față de această femeie, această familie și copii”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ministrei, orice victimă supusă unei acțiuni de violență, de abuz, are în primul rând dreptul la asistență juridică garantată de stat, la ajutor specializat și acces la centrele specializate.

Totodată, a adăugat Moraru, pedepsele pentru astfel de acțiuni au fost înăsprite. „Dar pentru a ajunge la o pedeapsă, la o condamnare, este important ca și cazul respectiv să fie investigat cu acuratețe, cu operativitate și mai ales cu asigurarea protecției victimei în cauză”, a menționat oficialul.

Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a declarat că „poliția a intervenit foarte prompt și a documentat în detalii acest caz”.

„Se întreprind toate măsurile pentru a investiga și a atrage la răspundere acele persoane care au comis această faptă antisocială”, a spus Efros.

O mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup. Deși trei persoane au fost reținute, oamenii i-au văzut la scurt timp pe cei trei prin sat. Cazul a avut loc în satul Rădeni din raionul Strășeni, în septembrie 2024, și a fost relatat de Ziarul de Gardă. O rudă a victimei a povestit că femeia a fost luată cu forța din ogradă. „Și-au bătut joc de ea până la leșin”, a menționat ruda. Femeia a fost găsită, ulterior, de feciorul ei – un copil opt ani. A doua zi, la ea ar fi venit nevasta unuia dintre făptași „să se înțeleagă”. A fost și unul din cei trei bărbați, i-ar fi propus „bani, un porc, să vândă mașina, orice…”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: