CC a decis: Alegerile prezidențiale nu se pot desfășura concomitent cu alegerile parlamentare (UPDATE)
Full Article 2 minutes read

CC a decis: Alegerile prezidențiale nu se pot desfășura concomitent cu alegerile parlamentare (UPDATE)

Alegerile prezidențiale nu se pot desfășura concomitent cu alegerile parlamentare anticipate. Decizia a fost anunțată de magistrații de la Curtea Constituțională pe 7 iulie.

x

Dizolvarea parlamentului în ultimele 6 luni de mandat ale președintelui țării este interzisă în orice circumstanță.

Dizolvarea parlamentului în ultimele 6 luni de mandat ale președintelui țării în cazul în care președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizvolvarea parlamentului este interzisă.

Desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă.

Desfășurarea a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția alegerilor parlamentare sau prezidențiale ordinare sau anticipate este permisă.

Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

CC a decis: Alegerile prezidențiale nu se pot desfășura concomitent cu alegerile parlamentare (UPDATE)

Facebook/Sergiu Litvinenco

UPDATE (10.50)

În cadrul unui briefing de presă, președinta CC a explicat decizia magistraților. Domnica Manole a argumentat că, într-o hotărâre din 2015, Curtea a reținut că este permisă dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui dacă în termen de trei luni a fost imposibilă formarea Guvernului, însă situația era diferită.

„În 2015 președintele a fost ales de parlament, acum nu este actual pentru că președintele este ales de popor. În contextul actual este nevoie de evitat suprapunerea campaniei parlamentare cu cea prezidențială. De aceea, dizolvarea parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui nu este posibilă, acest lucru este prevăzut de Legea fundamentală a țării”, a explicat Manole.

Președinta CC a mai spus că șeful statului poate demisiona dacă consideră de cuviință și nu poate fi obligat să-și exercite mandatul în pofida dorinței sale. În acest caz, legea prevede ca atribuțiile președintelui să fie preluate de către președintele parlamentului, iar dacă acesta refuză – de către prim-ministru.

„În ceea ce ține de desfășurarea concomitentă a alegerilor parlamentare și prezidențiale, CC precizează că acest scenariu nu corespunde Constituției. Pot avea loc campanii electorale în aceeași perioadă, dacă nu este vorba despre alegeri prezidențiale și parlamentare, ordinare sau anticipate”, a explicat Domnica Manole.

Sesizarea nr. 74b/2020 a fost depusă la 19 mai 2020, de către deputatul Vasile Bolea, iar sesizarea nr. 83b/2020 a fost depusă la 27 mai, de către deputatul Sergiu Litvinenco.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: