Ce pedeapsă a primit un medic de la Institutul Oncologic, judecat pentru malpraxis: procurorii au contestat sentința 
Full Article 3 minutes read

Ce pedeapsă a primit un medic de la Institutul Oncologic, judecat pentru malpraxis: procurorii au contestat sentința 

Un medic anesteziolog-reanimatolog de la Institutul Oncologic din Chișinău a fost condamnat pentru malpraxis. Procurorii susțin că, în 2022, medicul a neglijat regulile de acordare a asistenței medicale unei paciente. „Deși era obligat și trebuia să prevadă și să înlăture toate eventualele riscuri de cauzare a leziunilor, a efectuat manevra de intubație a pacientei, fapt ce a dus la decesul ei”, au comunicat procurorii. Victima avea 51 de ani. Instanța l-a condamnat pe medic la închisoare pe un termen de 1 an, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani. Procurorii nu au fost de acord cu sentința și au contestat-o.

Procuratura Generală a anunțat că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a condamnat un medic anesteziolog-reanimatolog din Chișinău pentru malpraxis. Inculpatul a fost condamnat la închisoare pe un termen de 1 an, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani.

Se menționează că procurorii nu au fost de acord cu sentința și au contestat-o. Totodată au solicitat „aplicarea pedepsei complementare cu privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 5 ani”.

Inculpatul, la 7 aprilie 2022, aflându-se la locul de muncă în calitate de medic anesteziolog-reanimatolog al Instituției Medico-Sanitar Publice „Institutul Oncologic” a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale a unei paciente în vârstă de 51 de ani, care au dus la decesul ultimei. La 7 aprilie 2022, femeia a fost spitalizată pentru tratament, cu diagnosticul – Tumora uter cu evoluție imprevizibilă și necunoscută. În continuare, în perioada 7 aprilie – 11 aprilie, medicul anesteziolog – reanimatolog, având o atitudine neconștiincioasă față de obligațiile de serviciu, a coordonat, monitorizat și evaluat necorespunzător calitatea asistenței medicale prestate pacientului, nu a acționat diligent și tactic pe parcursul acordării asistenței preanestezice, intraanestezice și postanestezice pacientului. Deși era obligat și trebuia să prevadă și să înlăture toate eventualele riscuri de cauzare a leziunilor, a efectuat manevra de intubație orotraheală a pacientei, fapt ce a dus la decesul ei”, au menționat reprezentanții Procuraturii Generale.

Se mai precizează că raportul de expertiză medico-legală a atestat legătură de cauzalitate directă între acțiunile medicului și consecințele prejudiciabile. Inculpatul a pledat nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: