Ce trebuie să cunoască moldovenii care doresc să părăsească Israelul? MAEIE, declarație urmare a ședinței Celulei de Criză
Full Article 4 minutes read

Ce trebuie să cunoască moldovenii care doresc să părăsească Israelul? MAEIE, declarație urmare a ședinței Celulei de Criză

La Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, pe 9 octombrie, a avut loc o ședință a Celulei de Criză pentru a analiza situația de securitate din Israel. Urmare a ședinței, reprezentanții instituției au informat că Ambasada Moldovei din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, și că a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale. La fel Ministerul a anunțat, pentru moldovenii care doresc să părăsească Israelul, data rutelor comerciale disponibile în zilele următoare. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a declarat că în dimineața zilei de 9 octombrie a desfășurat o ședință a Celulei de Criză pentru a analiza situația de securitate din Israel.

În urma ședinței, Ministerul a venit cu următoarele informații și recomandări:

1. Ambasada Republicii Moldova din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie. Până în prezent, Ambasada a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale;

2. MAEIE recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre Republica Moldova. Reiterăm că următoarele zboruri pe cursa Tel-Aviv – Chișinău sunt programate pentru: 10.10.2023; 11.10.2023; 12.10.2023 și 15.10.2023;

3. Ambasada Republicii Moldova în Israel a emis un comunicat prin care informează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite.

Într-un final, reprezentanții Ministerului de la Chișinău au declarat că este important ca moldovenii aflați în Israel să respecte cu strictețe instrucțiunile de securitate emise de autoritățile israeliene.

***

Pe 8 octombrie, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său în urma atacurilor masive din Fâșia Gaza palestiniană, care au început sâmbătă, 7 octombrie. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian. Potrivit ultimelor date, peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâşia Gaza.

Oficial, în Israel se află aproximativ 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov. Potrivit Ministerului de Externe, până la moment, autoritățile nu au primit nicio solicitarea de asistență din partea diasporei moldovenești din Israel.

Autoritățile de la Chișinău au condamnat atacurile împotriva Israelului. În contextul situației incerte din Israel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a anunțat că a emis alertă de călătorie în Israel și le-a recomandă „insistent” cetățenilor moldoveni să evite orice călătorie în această țară.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit pe 8 octombrie cu unele precizări în legătură cu deteriorarea situației de securitate în Israel. Instituția de la Chișinău a declarat că în cadrul MAEIE a fost creată o celulă de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile și că până la acel moment nu au fost informații despre cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost luați prizonieri sau ar fi printre victime.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: